CODA Museum haalt bijzondere Italiaanse beeldhouwkunst naar Nederland

20/07/2010 17:27

CODA

Van 18 september 2010 t/m 9 januari 2011

Onder de titel Verbeelding uit Val Gardena - Moderne beeldhouwkunst uit Noord-Italië, toont CODA Museum in Apeldoorn werken van negen kunstenaars uit Val Gardena, Zuid-Tirol. De sculpturen, velen levensgroot figuratief, maar ook gestileerde en abstracte werken, zijn nog nooit eerder in Nederland te zien geweest. De kunstenaars werken allemaal in hout, maar in een aantal gevallen zijn de werken bedekt met zilver of uitgevoerd in brons om de levensduur te verlengen. Deze kunstenaars kennen elkaar, omdat ze opgegroeid zijn in hetzelfde dal in de Italiaanse Dolomieten. Maar niet eerder hebben ze samen geëxposeerd. Ze zijn allen begonnen in de werkplaats van hun vader, maar na hun kunstvakopleidingen kwamen ze terug naar het bergdal waar ze geboren zijn. In dit dal wordt al meer dan 300 jaar op een ambachtelijke manier hout bewerkt.

Oude ambacht

Val Gardena ontvangt jaarlijks ongeveer 80.000 bezoekers, maar de eigen bevolking is niet groter dan 4000. Met name onder wintersporters is het een geliefde plek. Naast een wintersportgebied is Val Gardena wereldberoemd om het eeuwenoude houtsnijwerk dat daar gemaakt werd in kleine ateliers. In de winkels in het dorp is nu geen handgemaakt houtsnijwerk meer te bekennen. Alles wordt inmiddels machinaal vervaardigd. Maar in de ateliers werken nog steeds ambachtslieden én er is bovendien een jonge generatie beeldhouwers met een academie-opleiding opgestaan die een hele eigen beeldtaal heeft ontwikkeld.

Voor het merendeel van de toeristen is dit onbekend. Twee jaar geleden bezocht de Apeldoornse kunstenaar Tirza Verrips dit gebied in de winter. Nieuwsgierig geworden bezocht hij een aantal ateliers en al pratend en kijkend was zijn belangstelling gewekt.

Een unicum

"Ik ontdekte deze bijzondere groep kunstenaars per toeval tijdens een skitrip in Val Gardena", zegt gastcurator en Apeldoorns beeldend kunstenaar Tirza Verrips. "Hun vakmanschap en beheersing van het materiaal lijken in de genen te zitten, waardoor ze optimaal datgene tot uitdrukking kunnen brengen wat ze als kunstenaar voor ogen hebben." Hij kwam in contact met Bruno Walpoth, Bruno bracht een interessante groep kunstenaars bij elkaar. Naast hemzelf zijn dit: Aron Demetz, Willy Verginer, Gehard Demetz, Walter Moroder, Thaddäus Salcher, Markus Delago, Gregor Prugger en Arnold Holzknecht. Sommige kunstenaars uit deze 'groep' hebben eerder geëxposeerd in onder andere New York, Taiwan, Parijs, Londen, Gent, Berlijn en op de Biënnale van Venetië. Voor het eerst exposeren deze 9 kunstenaars nu gezamenlijk in CODA Museum. CODA directeur Carin Reinders heeft begin juni 2010 samen met Tirza Verrips alle 9 deelnemers bezocht in hun ateliers. Zij heeft de selectie gemaakt van de in CODA tentoongestelde sculpturen.

De menselijke gestalte is voor veel kunstenaars het uitgangspunt. Onmiddellijk herkent men de maker aan de benaderingswijze van de menselijke gestalte, zowel qua thematiek als bewerking van het materiaal. In de uitwerking is sprake van een duidelijke signatuur, het handschrift van de maker. Bruno Walpoth bewerkt beelden op een heel poëtische manier die voorbij de materialiteit gaat. Aron Demetz werkt vanuit de grote, geweldige boomstam en kapt daar beeld én sokkel uit. Recentelijk werkte hij met een zeldzame oerboom die door de bliksem getroffen was en gekapt moest worden. Hij gebruikt in een aantal werken hars om de huid van zijn personen te accentueren.

In de werken van Gehard Demetz zien we jonge, ongemakkelijke adolescenten die zich met attributen uit de volwassen wereld omgeven.

De werken van Willy Verginer laten ook een heel bijzondere combinatie zien van decoratieve elementen die de menselijke figuur gedeeltelijk bedekken. Kunst en toegepaste kunst wordt op een bijzondere manier gecombineerd. Weer heel anders is het werk van Gregor Prugger die het berglandschap tot zijn centrale thema maakt.

Alle deelnemende kunstenaars hebben een heel eigen manier van zich uitdrukken in het materiaal dat zij vanuit een ambachtelijke traditie goed kennen, maar alle 9 hebben zij er een eigentijdse vormtaal in ontwikkeld.

Activiteiten

Rond deze tentoonstelling worden tal van activiteiten georganiseerd, met o.a. een arrangement bestaande uit een museumbezoek, anti pasti en een Prosecco in CODA Café en kaartjes voor Italiaanse films in Podium & Filmtheater Gigant. Zondag 19 en zondag 26 september draait om 16.30 uur de film Pane e Tulipani van Silvio Soldini. In de maand oktober draait elke zondag om 16.30 uur de film Io Non Ho Paura van Gabriele Salvatores. Naast dit bijzondere arrangement komt er voor publiek een openingsweekend op zaterdag 18 en zondag 19 september vol kunst, cultuur en muziek.

Openingstijden CODA Museum:

Maandag gesloten

Dinsdag, woensdag, vrijdag: 10.00 - 17.30 uur

Donderdag: 10.00 - 20.30 uur

Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur

Zondag: 13.00 - 17.00 uur

www.coda-apeldoorn.nl





http://www.coda-apeldoorn.nl