Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

9 september 2010

Geschenk ter ere van 375-jarig bestaan universiteit Utrecht Klokkenluiders Gilde giet klok op Domplein voor Universiteit Utrecht

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde giet op zaterdag 18 september op het Domplein een luidklok voor het Academiegebouw. De bronzen klok is een geschenk aan de Universiteit Utrecht ter ere van haar 375-jarig bestaan in 2011. Het is voor het eerst sinds eeuwen dat er in Utrecht een klok wordt gegoten.

Op het Domplein wordt 's middags een klokkenoven ingericht waarin het brons op temperatuur wordt gebracht. Rond 22.00 uur vindt de gieting plaats, waarbij een mal, ingegraven in een zandberg, gevuld wordt met vloeibaar brons van 1100 graden Celsius. Het gloeiende brons op een donker Domplein zal een spectaculair schouwspel opleveren. Bovendien wordt de gieting begeleid door muziek en het geluid van de Domklokken. Sinds de 16e eeuw is er geen klok meer gegoten in de Domstad. Vanaf toen werd het mogelijk om klokken te vervoeren en werden ze elders gegoten.

Concert met kanonnen

Op en rond het Domplein vinden de gehele dag diverse vrij toegankelijke activiteiten plaats rond de klokgieting, waaronder lezingen, concerten, demonstraties en voordrachten van gedichten. Een van de hoogtepunten is een concert van het Utrecht Studenten Koor en Orkest (USKO). Deze zal 'Ouverture 1812' van Tjaikovsky ten gehore brengen, onder begeleiding van de Domklokken en echte kanonnen. Kijk hier voor het hele programma.

De luidklok 'Anna Maria'

De nieuwe klok wordt vernoemd naar Anna Maria van Schurman, de eerste vrouw die in de zeventiende eeuw colleges volgde aan de Universiteit Utrecht. De klok van 75 kilo en een onderdoorsnede van 42 centimeter, zal een afbeelding van haar dragen. De klok komt in het torentje van het Academiegebouw te hangen en zal tijdens de viering van het 375-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht in 2011 voor het eerst luiden. De universiteit gaat de klok daarna ook gebruiken bij andere plechtigheden, zoals de Opening van het Academisch Jaar en de Dies Natalis.

Utrechts Klokkenluiders Gilde

Het Utrecht Klokkenluiders Gilde (opgericht in 1979) zorgt voor het handmatig luiden van de klokken in de stad Utrecht en adviseert over het gebruik, behoud en herstel van luidklokken en hun ophanging. Jaarlijks verzorgt de vereniging een feestelijke luiding bij de Dies Natalis van de Universiteit Utrecht.

Afbeeldingen

Eerste foto: Het gieten van een klok, foto: Dick van Dijk

Tweede foto: Torentje van het Academiegebouw

Derde foto: Anna Maria van Schurman




Universiteit Utrecht