NCRV

Una Voce Particolare

Una Voce Particolare: Il barbiere di Siviglia (Rossini)

Zaterdag 18 september
20.15 uur, Nederland 2

In deze eerste aflevering van deze nieuwe reeks van het NCRV-programma Una Voce Particolare neemt presentator Ernst Daniël Smid de kijker mee naar Il barbiere di Siviglia. Deze opera van Gioachino Rossini ging in 1816 in Rome in première. De kandidaten zijn Mauro Silva Barbosa, Jasmine Daoud, Theo Zegers, Brigitte Hammer-van der Stam en Thomas de Bruyn.

Het verhaal van Il barbiere di Siviglia speelt zich af in Sevilla ergens in de zeventiende eeuw. Graaf Almaviva doet zijn best de jonge Rosina, die bij haar voogd dokter Bartolo woont, voor zich te winnen zonder dat zij weet dat hij een rijke graaf is. Hij doet zich voor als de student Lindoro. Met behulp van zijn voormalige bediende Figaro, die inmiddels barbier in Sevilla is, zal hij haar proberen te veroveren. Met veel intriges, list en bedrog krijgt de Graaf zijn geliefde, maar niet nadat er eerst geheime afspraken, komische vermommingen, ladders onder ramen en zelfs omkoping en bedreigingen aan te pas zijn gekomen.

In het sfeervolle muziekprogramma Una Voce Particolare neemt presentator Ernst Daniël Smid de kijker mee naar dramatische en ontroerende opera- en musicalverhalen. Tijdens elke aflevering staat één opera of musical centraal en zingen amateurzangers en âzangeressen prachtige ariaâs en songs uit dit verhaal. De hoogtepunten uit de meest geliefde operaâs en musicals passeren de revue, met vocale bijdragen van Ernst Daniël Smid. De kandidaten worden begeleid door LâOrchestra Particolare onder leiding van dirigent Jan Stulen. De operaâs en musicals worden gespeeld in moderne kostuums en met hedendaagse decors.

Uit honderden zangers en zangeressen afkomstig uit alle windstreken en zelfs van over de grens zijn 35 kandidaten geselecteerd. Een professionele jury - bestaande uit de Nederlandse, internationaal bekende sopraan Charlotte Margiono, musical- en operaregisseur Jeroen Lopes Cardozo en musicalexpert Hans van Willigenburg - kiest uit elke aflevering een winnaar, die in Il Grande Finale op 6 november strijdt om de titel La Voce Particolare: de bijzondere stem.

Kijk ook op http://unavoceparticolare.ncrv.nl/