Gemeente Lingewaard


Romeinse activiteiten in het Huissense en Arnhemse Zeegbos

Op zaterdag 18 september 2010 staat Dienst Landelijk Gebied (DLG) stil bij haar 75-jarig bestaan. In dit licht organiseren medewerkers activiteiten met en voor bewoners, organisaties en ondernemers in het landelijk gebied.
Deze Dienst werkt vandaag aan het landschap van morgen. Bijvoorbeeld door landinrichting en gebieds-ontwikkeling. De DLG heeft ervoor gekozen om vanwege haar jubileum de bevolking iets aan te bieden. Verspreid over het land vinden verschillende activiteiten plaats. Van landschapsonderhoud aan de Waddenkust tot het opknappen van moestuinen in Utrecht. En van het aanplanten van de grote pimpernelplant in Limburg tot het rondleiden van minder validen in de buurt van Heerenveen.

In Gelderland is onder andere gekozen voor het organiseren van informatie- en opruimactiviteiten in het Zeegbos een gebied tussen de bebouwing van Arnhem zuid en Huissen West. Iedereen die een kijkje wil nemen bij een van de activiteiten is van harte uitgenodigd. Kijk voor meer informatie op www.dienstlandelijkgebied.nl

De Romeinen in het Zeegbos
In Gelderland organiseert de Dienst Landelijk Gebied verschillende activiteiten. Twee teams gaan tijdens de DLG Doedag op 18 september van 13.00-1600 uur opruimwerkzaamheden doen in het Zeegbos. Naast de opruimwerkzaamheden zijn er diverse activiteiten georganiseerd. Een historicus vertelt over de geschiedenis van het gebied. Uit onderzoek blijkt dat het bos op een archeologisch belangrijk grensgebied ligt. Een voormalige Romeinse rijksgrens (De Limes) ligt onder het Zeegbos. Daarom komen er zaterdagmiddag 18 september een paar burgers van de levende Romeinse Geschiedenisgroep. Zij tonen in hun Romeinse kostuums het inlandse Romeinse leven uit het jaar 1469. De periode dat De Limes zijn functie had. In de historie-tent hangen diverse historische kaarten. Verder staat er een Romeins wapenrek met de Romeinse standaarden, helmen en schilden. Kinderen mogen helmen passen van een Romeinse soldaat of een maliënkolder passen. Met de Romeinen kunnen de kinderen even terug in de tijd.

Ingebruikname nieuw projectbord Zeegbos
Om aan de start van de werkzaamheden een feestelijk tintje te geven zal het nieuwe projectbord op ludieke wijze om 13.00 uur door een vertegenwoordiger van DLG en de Landinrichtingscommissie Over Betuwe Oost worden onthuld.

Op de locatie zijn verder de plannen en bouwtekeningen van het gebied te zien. Medewerkers van DLG vertellen over het Zeegbos of geven uitleg over hun huidige werkzaamheden en de ruilverkaveling Over Betuwe Oost. Voor de kinderen is er een klei-tafel en kinderen kunnen met hulp van een schilder de kneepjes van het landschap-schilderen uitgelegd krijgen. De creaties worden op foto vastgelegd voor een later te maken herinneringsbord.

Waar ligt het Zeegbos
Het Zeegbos ligt tussen de Huissense wijk Loovelden en de Arnhemse wijk Rijkerswoerd, Langs de Loostraat en de Mooieweg. De activiteiten vinden plaats in de bouwpercelen aan de Mooieweg In Huissen.

(Geplaatst: 14 september 2010)