Gemeente 's-Hertogenbosch

14-09-2010
Bewoners Gestelse buurt maken buurt schoon

Foto Gestelse buurt schoonmaakactie vorig jaar 18 september is de Gestelse buurt het toneel van actieve bewoners. Onder aanvoering van enkele professionele schoonmakers van GWS d.e. Schoonmaker, woningcorporatie BrabantWonen, welzijnsonderneming Divers en gemeente vindt na het succes van vorig jaar, de buurtactiviteit "Welkom in de Brandgang" plaats.

Dit is een opruimactie, waarbij de paden achter de woonhuizen en de garagepleinen worden schoongemaakt en opgeruimd. Wethouder Bart Eigeman is aanwezig om de ochtend af te sluiten met een loterij onder de deelnemers.

"De opruimactie richt zich op de brandgangen en de garagepleinen", zegt Mark Hamers, wijkbeheerder van woningcorporatie BrabantWonen, eigenaar van de meeste woningen in de wijk. "Dat is vaak een vergeten stukje niemandsland. Ze zijn bedoeld om buren en hulpdiensten een vrije doorgang te bieden.

De verantwoordelijkheid voor veilige en schone brandgangen ligt bij de bewoners zelf. De ene buur neemt zijn plicht echter serieuzer dan de andere. Daarom hebben we samen met schoonmaakbedrijf GWS d.e. Schoonmaker het initiatief genomen om de bewoners te helpen en ze te laten zien wat de meest effectieve manier is om de brandgangen netjes te houden. De rest van het jaar moeten ze het weer op eigen kracht doen."

Loterij
De opruimactie wordt samen met de buurtbewoners afgesloten met een loterij bij het onlangs geopende informatiecentrum Nieuw Zuid aan de Van Lennephof 6. Wethouder Eigeman en de heer Roozendaal, vestigingdirecteur van BrabantWonen, reiken verschillende prijzen aan de deelnemers uit. "Want ook al moeten de handen uit de mouwen gestoken worden; we maken er ook een gezellige ochtend van. Het is een mooie gelegenheid om buren met elkaar te laten samenwerken én om samen een kop koffie te drinken." Logo Samen voor een schoon sHertogenbosch

`Samen voor een schoon 's-Hertogenbosch'
Vanaf het begin is de gemeente betrokken geweest bij de actie en steunt deze dan ook vanuit de campagne `Samen voor een schoon 's-Hertogenbosch'. Met deze campagne proberen we bij burgers een stukje bewustwording te creëren dat een schoon, heel en veilige stad een verantwoordelijkheid is van ons allemaal. De week na de opruimactie gaan medewerkers van de gemeente de Gestelse buurt in om werkzaamheden in de wijk uit te voeren. Hierbij moet u denken aan verwijderen van onkruid en graffiti, paaltjes vervangen, groen snoeien en meer. Zo maken we samen 's-Hertogenbosch schoon, heel en veilig.