NCRV

TV-Monument

Hetty Blok over haar leven voor de televisiecamera

Zaterdag 18 september
15.05 uur, Nederland 1

Op zaterdag 18 september zendt de NCRV een TV-Monument over Hetty Blok uit. Han Peekel blikt samen met haar en Barry Stevens terug op hun samenwerking in de hitserie Ja Zuster, Nee Zuster. En er is natuurlijk veel aandacht voor de langlopende radio- en televisiecarrière van Hetty Blok.

De vitale 90-jarige televisielegende debuteerde in 1951 in de allereerste live uitzending op de Nederlandse televisie. Later in dat decennium vertokte ze de rol van huishoudster Sjaan in de radioserie In Holland Staat een Huis: De Familie Doorsnee. Eenmaal in de veertien dagen, op maandagavond, zat bijna heel Nederland voor de radio om te luisteren naar de serie. Het was het eerste grote succes van Annie M.G. Schmidt en de eerste keer dat Hetty Blok geliefd werd bij een breed publiek.
Het meest bekend werd Blok door haar rol als zingende zuster in Ja Zuster, Nee Zuster. Annie M.G. Schmidt schreef de serie speciaal voor Leen Jongewaard en Hetty Blok. âHet was de bedoeling dat ze acht afleveringen zou schrijven, maar de serie was zo populair dat het uiteindelijk twintig afleveringen zijn geworden. Het was echt een heerlijke tijdâ, aldus Hetty Blok.

âTv-monumentenâ hebben voor de kijker gedurende langere tijd het gezicht van de Nederlandse televisie â in het bijzonder die van de publieke omroep â bepaald. De portretten in TV-Monument zijn te zien via het themakanaal Best 24 op digitale televisie, via de website www.best24.nl en via de publieke tv-zenders.