NCRV

Rondom 10

Het verdriet van de boer

Zaterdag 18 september 2010
21.10 uur, Nederland 2

Het gaat niet goed met de land- en tuinbouw in Nederland. Iedere dag moeten zeven boerenbedrijven de deuren noodgedwongen definitief sluiten en in 30 jaar is het aantal land- en tuinbouwbedrijven zelfs gehalveerd. Vooral de gezinsbedrijven hebben het moeilijk. Hoge energiekosten, lage prijzen, concurrentie uit het buitenland, een melkcrisis en een economische crisis. Allerlei oorzaken die er voor zorgen dat de boerengezinsbedrijven het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Ze moeten ander werk zoeken en komen soms in de schuldsanering.

Daardoor wordt het voor de noodlijdende boeren ook steeds moeilijker om opvolging te vinden voor het voortzetten van het bedrijf. Zonen en dochters staan niet te trappelen. Boerenverstand is niet meer genoeg, de gedachte âmet hard werken kom je er welâ is achterhaald. Wat overblijft zijn de megabedrijven die steeds groter worden. De traditionele boer dreigt in Nederland langzaam te verdwijnen. Maar tegelijkertijd de vraag of er nog wel plaats voor hem is in deze moderne maatschappij. De romantiek en nostalgie zijn misschien wel passé. Heeft het gezinsbedrijf in de agrarische sector zoals we het traditioneel kennen nog wel een toekomst?

En wat betekenen de persoonlijke dramaâs aan de boerenkeukentafel voor de rest van Nederland? Kan het leed van de boer ook ons leed worden? Consumenten maken zich zorgen over de kwaliteit van onze eieren, boter en melk in de toekomst waarbij het aanbod van de boerenproducten nog slechts bij enkele megabedrijven ligt. Hebben we als maatschappij te weinig omgekeken naar onze boeren? Of zijn ze zelf debet aan hun ondergang en moeten ze meer leren inspelen op de harde werkelijkheid: keihard ondernemerschap?

Een debat over het verdriet van de boer. Met onder andere boeren die de stekker uit hun bedrijf hebben moeten trekken en boeren die besloten hebben om toch weer opnieuw te investeren in hun toekomst, soms ook tegen beter weten in.

Kijk voor meer informatie op http://rondom10.ncrv.nl/