Gemeente Eindhoven

Burgemeester Eindhoven en loco-burgemeester Bayeux openen fototentoonstelling

Burgemeester Van Gijzel en loco-burgemeester Zeller van Bayeux openen zaterdag 18 september om 10.30 uur in De Witte Dame de expositie "Weg naar de vrijheid". Een expositie die bewust wordt georganiseerd rond 18 september, de dag waarop Eindhoven werd bevrijd. Een moment om dankbaar te zijn voor onze vrijheid en eens stil te staan bij al die mensen, die nu nog op weg zijn naar vrijheid. Op welke manier dan ook.

De expositie bestaat uit verschillende zones, waarin het thema vrijheid steeds op een andere manier wordt gepresenteerd en ervaren. Zo is een zone ingeruimd voor de winnaar van de Prix de Calvados, Yasuyoshi Chiba. In 2008 won deze oorlogscorrespondent in de categorie fotografie, vanwege zijn sobere en heldere manier van fotografie. Zijn foto's laten op een pure, confronterende manier het geweld, de angst en de wreedheid zien bij de presidentsverkiezingen in Kenia. Door de heftigheid van de beelden kunnen zij als schokkend worden ervaren.

Een tweede zone voert de bezoeker langs de prachtige foto's van 65 jaar bevrijding Eindhoven en Bayeux. Zowel Eindhoven als het Franse Bayeux werden als een van de eerste steden in het land bevrijd door het 30ste Britse Legercorps. Voor de 60ste verjaardag van de bevrijding van Bayeux fotografeerden professionele, geallieerde militaire oorlogsfotografen het bevrijdingsverhaal van Bayeux. Bij de foto's uit Bayeux zijn door het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven foto's gezocht, die op een verrassende manier de overeenkomsten in de bevrijdingsperiode laten zien.

De laatste zone is het werkgebied van kunstenares Anouk Bax. Zij geeft een impressie van artistieke vrijheid in een grote, interactieve presentatie: van het ontbreken van vrijheid op weg naar de totale vrijheid. Tijdens de duur van de expositie verzamelt Bax foto's en teksten over het onderwerp en vraagt zij zich al tekenend af hoe vrij wij ons voelen.

De expositie is van 18 september tot 10 oktober 2010 te zien in DeWitteDame-zaal van De Witte Dame (5e etage) .