Gemeente Ede

Nieuwsberichten

donderdag, 2 september 2010

Airborne Luchtlandingen en Jan Hilgers Memorial Airshow


Ede staat zaterdag 18 september 2010 de hele dag in het teken van 100 jaar luchtvaart. De dag begint met de jaarlijkse Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking. Aansluitend start de spectaculaire Jan Hilgers Memorial Airshow. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Jan Hilgers als eerste Nederlander boven Nederland vloog in een gemotoriseerd vliegtuig. Dit deed hij boven de Doesburgerheide in Ede. Reden voor een uniek luchtvaartevenement op de Ginkelse Heide in Ede.
Jan Hilgers Memorial Airshow

Airborne Herdenking

De dag begint met de jaarlijkse Airborne Luchtlandingen en de herdenking van de Operatie Market Garden. Het programma begint om 09.30 uur. Er springen uit Herculessen en Transalls zo'n 700 parachutisten: Engelse para's van het 4th Battaljon the Parachute Regiment, Nederlandse para's van de 11 Luchtmobiele Brigade en para's uit verschillende NATO-landen, zoals Amerikanen.
Aansluitend is er een herdenking bij het Airborne Monument om 10.45 tot 11.30 uur. Deze herdenking bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. Na de herdenking wordt het springen van parachutisten weer hervat.
De luchtlandingen en de herdenking worden bijgewoond door zo'n 160 Arnhem-veteranen. Elk jaar komen zij om de laatste eer te bewijzen aan hun kameraden van weleer.

Jan Hilgers Memorial Airshow

De Stichting Jan Hilgers organiseert een grote luchtshow boven de Ginkelse Heide. De show begint om 13.00 uur met een bijzondere openingsceremonie en een vlucht van een replica van de Blériot: het vliegtuig waarmee Jan Hilgers in 1910 vloog en daarmee geschiedenis schreef.
De zoon van Jan Hilgers en burgemeester Cees van der Knaap zullen samen de openingshandeling verrichten. Daarna, vanaf 13.30 uur, volgt een vliegend overzicht van 100 jaar luchtvaart. Een DC 2, een Spitfire, een Saab Saphere en nog veel meer vliegtuigen vliegen boven de Ginkelse Heide voorbij.
Heel bijzonder is de vliegvoorstelling van Christian Moullec. Hij vliegt samen met zijn kraanvogels op schitterende muziek. De vogels reageren op zijn commando en samen vormen zij een bijzondere attractie. Naast de Airshow zijn verschillende helikopters static te zien en er is Apache demo.

Overige activiteiten

Naast de Luchtlandingen en de Airshow is er een Airbornemarkt, met allerlei verschillende kraampjes met luchtvaartspullen, eten en drinken en allerlei andere producten. Het Gemeentearchief Ede heeft een historisch cahier uitgebracht over Jan Hilgers en de geschiedenis van de luchtvaart, dat verkocht wordt op de Airbornemarkt. Natuurlijk zal ook Keep them Rolling te zien zijn op de heide. In het Historisch Museum Ede is tot 24 oktober een tentoonstelling te zien over Jan Hilgers. In de aanloop naar 18 september draait in Cinemec in Ede de film Skybound over de historie van de luchtvaart. In het centrum van Ede is op 18 september de manifestatie Airborne Feelings.

Verkeersmaatregelen

Omdat er tienduizenden bezoekers worden verwacht, gelden speciale verkeersmaatregelen. Het is absoluut niet mogelijk te parkeren op de hei. De N224 wordt tussen 07.30 en 18.30 uur tussen de Apeldoornseweg in Ede en de Rijksweg A12 afgesloten voor alle auto's en motoren. Hierdoor is de weg vrij voor de pendelbussen en de hulpdiensten.

Bezoekers die met de auto komen, worden vanaf alle toegangswegen naar parkeerterreinen rondom Ede geleid. Vanaf daar rijden pendelbussen. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor P+R. Wie beschikt over een invalidenparkeerkaart kan parkeren op de Simon Stevinkazerne en vanaf daar gebruik maken van een speciale bus, die geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel. Komt u uit Ede zelf, dan is de fiets het beste vervoermiddel. Bij het evenemententerrein zijn een groot aantal fietsenstallingen aanwezig. Fietsers kunnen namelijk wel via de N224 naar de heide. Er worden ook voor fietsers speciale fietsparkeerplaatsen ingericht. Wandelen kan natuurlijk ook.
Wie komt met de trein kan vanaf station Ede-Wageningen gebruik maken van speciaal daarvoor gereserveerde bussen, die ineens naar het evenemententerrein rijden.

Bijzonder en uniek

De combinatie Airborne en Jan Hilgers Memorial Airshow levert een uniek evenement op. Er zijn speciale VIP-kaarten te koop waarmee u het evenement op bijzondere wijze kunt meemaken.
Dit is een kans om Ede met dit spectaculaire evenement landelijk op de kaart te zetten. Met de komst van de vele landelijke bezoekers verwacht Citymarketing Ede ook veel mensen te verrassen met de schoonheid van het gebied en hoopt ze op een ander moment nog eens in de gemeente te verwelkomen. En, zoals professor Citymarketing Gert-Jan Hospers zegt: "Een bezoeker kan altijd nog een bewoner worden".

Hyves-pagina

Speciaal voor deze dag heeft de gemeente een hyves-pagina opgericht, waar bezoekers hun zelfgemaakte foto's, video's en hun ervaringen op kunnen plaatsen: http://janhilgers.hyves.nl. De gemeente roept bezoekers op om foto's en filmpjes die zij tijdens het Airborne-programma en de Airshow maken te plaatsen op deze Hyves-pagina. Door een berichtje te plaatsen op de site kunnen bezoekers ook ervaringen delen. Zo ontstaat een totaalbeeld van deze bijzondere dag, dat door iedereen te bekijken is. Om foto's, filmpjes en ervaringen op http://janhilgers.hyves.nl te kunnen plaatsen, is een persoonlijk profiel nodig. Dit profiel is gratis aan te maken op www.hyves.nl.

Programmaoverzicht (onder voorbehoud)

8.00 uur

Start pendelbussen

8.30 uur

Airbornemarkt open

- Voertuigen Keep them Rolling aanwezig

- Cougar helikopter aanwezig

9.30 uur

Start programma Airborne

- Eerste wave Airborne luchtlandingen

- Herculessen en Transalls

- Aankomst Apache helikopter

10.45 uur

Airborne Herdenking bij het monument

11.30 uur

Vervolg Airborne

- Tweede wave Airborne luchtlandingen

13.00 uur

Openingsceremonie Jan Hilgers Memorial Airshow
Door de heer Maurits Hilgers (zoon van Jan Hilgers) en burgemeester Cees van der Knaap

- Vliegen Blériot

- Vuurwerk

13.30 uur

Start Airshow

- Met onder andere Breitling Jet Team, Spitfire, Fokker Four Formation

17.00 uur

Einde Jan Hilgers Memorial Airshow

Meer weten? Kijk op:


* www.ede.nl/100jaarluchtvaart

* www.janhilgers.nl

* www.airborne-herdenkingen.nl

* www.airborne-taptoe-ede.nl

* www.airbornefeelings.nl

* www.develuwe.nl