Burgemeester opent vernieuwd Mercatorplein


herinrichting sluit naadloos aan op bestaande bebouwing

AMSTERDAM, 20100913 -- Op zaterdag 18 september 2010 opent Burgemeester Eberhard van der Laan het vernieuwde Mercatorplein. Met de opening wordt de herinrichting voltooid van het door atelier Quadrat in 2006 gemaakte ontwerp voor de 'huiskamer van De Baarsjes'.

Het oorspronkelijke ontwerp van het Mercatorplein stamt uit 1925 en is van de hand van H.P. Berlage, de architect van onder andere de Beurs van Berlage aan het Damrak en het plan voor Amsterdam-Zuid. De architectuur van de bebouwing rondom het Mercatorplein wordt gekenmerkt door een grote eenheid: van gevelwand tot balkon, van daklijst tot plint zijn de verhoudingen van de architectuur in evenwicht. Landschapsarchitect Paul Achterberg: "Bij het ontwerpen van de herinrichting vormde de stedenbouw en architectuur van Berlage een grote inspiratiebron. Het pleinontwerp sluit door doelgerichte stedenbouwkundige ingrepen aan op de maatverhoudingen van de bebouwing en het ritme in de gevels."

Berlages ontwerp wordt gekenmerkt door veel horizontale en verticale lijnen, wat zichtbaar is door de langgerekte balkons en de markante torens. De afbraak van het schuine dak boven de inrit van de parkeergarage aan de zuidoostkant van het plein herstelt het zicht vanuit de zuidelijke Hoofdweg tot de woontoren aan de Jan Evertsenstraat. Aan de zuidwestzijde van het plein is een horecapaviljoen, ontworpen door architectuurbureau SeARCH, gebouwd. Hierdoor zal de levendigheid van het plein sterk worden vergroot.

Het pleinontwerp geeft de ruimte voor de winkels en horeca aan de oostzijde weer een eigen schaal ten opzichte van de grote pleinruimte door de introductie van een klein hoogteverschil, ingeklemd tussen vier gemetselde plantenbakken. Tussen de plantenbakken zijn de terrassen voor de horeca gesitueerd. Vanuit de plantenbakken lopen brede lijngoten over de nieuwe granieten pleinvloer. "Het ritme van de plantenbakken en lijngoten sluit aan bij het ritme van de gevels rondom het plein, waardoor een eenheid tussen oud en nieuw ontstaat".

Het Mercatorplein wordt om 13.00 uur officieel geopend door het in werking stellen van de nieuwe fontein midden op het plein





Ingezonden persbericht