Ingezonden persbericht



Op zaterdag 18 september 2010 wordt de negenentwintigste editie van de Nacht van de Poëzie gerealiseerd. Zevenentwintig jaar lang vond deze ode aan de poëzie plaats in het inspirerende Muziekcentrum Vredenburg. De sluiting ten behoeve van de bouw van het Muziekpaleis maakte aan deze traditie een einde. De vorige editie in het tijdelijke onderkomen van Vredenburg in Leidsche Rijn kwam op deze locatie niet tot zijn recht. En daarmee leek de Nacht aan zijn einde te zijn gekomen. Was het doek werkelijk gevallen voor de Nacht? Zo werd de stichting Nacht van de Poëzie opgericht en Vredenburg Utrecht, de Stadsschouwburg Utrecht en de Utrechtse Stadsdichter Ingmar Heytze hebben zich sindsdien ingespannen om de Nacht van de Poëzie een nieuwe start te geven.

Met vernieuwd elan en in de Stadsschouwburg aan het Lucasbolwerk als nieuw tijdelijk onderkomen beleeft de Nacht een nieuwe start. De nieuwe organisatie stelt zicht ten doel jaarlijks de Nacht van de Poëzie te organiseren en mede hierdoor kwaliteitsvolle poëzie in ons taalgebied jaarlijks een nieuwe impuls te geven.

De voormalige gastheren en programmeurs van voorgaande edities Piet Piryns en Menno Wigman geven op deze negenentwintigste editie symbolisch het stokje over aan een nieuw tweespan in de personen Ingmar Heytze en Jeroen van Merwijk. De Nacht brengt wederom een brede selectie uit de Nederlandstalige hedendaagse poëzie en kijk op de huidige staat van het dichterslandschap. Deze 'hoofdmis' vindt plaats in de grote zaal van de Stadsschouwburg. Een boekenmarkt, muzikale entr'actes, een vrij toegankelijke avondvullende poetryslam met de eerste prijswinnaar als afsluitende dichter op het hoofdpodium, diverse kleine en grote optredens daaromheen in alle hoeken en gaten van het gebouw en een mooie uitgave van de Nachtbundel 2010, maken de Nacht van de Poëzie tot hét dichtkunstevenement van het jaar.

Mooie namen als Ramsey Nasr, Joost Zwagerman, Anna Enquist, Esther Jansma en Rutger Kopland zijn reeds bevestigd. Het volledige programma zal binnenkort aan u bekend gemaakt worden.

Noot voor redacties

Noot aan de redactie (