Ingezonden persbericht



Programma TakeRoot blijft groeien
Nieuwe namen: Isobel Campbell, Mark Lanegan, Emily Jane White, Phosphorescent en Devon Sproule Eerder werden al hoofdact Wilco (lange set), Iron & Wine, Black Mountain, Carrie Rodriguez, Deer Tick, Chatham County Line, Old Crow Medicine Show, Damien Jurado en Frank Fairfield bekend gemaakt voor de dertiende editie van TakeRoot. Deze week kunnen er nog vier acts worden toegevoegd aan het programma.

TakeRoot, het jaarlijks terugkerende festival met een eigenzinnige dwarsdoorsnede van de Amerikaanse muziek, vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 september in De Oosterpoort, Groningen en presenteert over vier podia een brede programmering onder de subtitel 'Past, present and upcoming American Music'. De voorverkoop is gestart.

Isobel Campbell & Mark Lanegan
De frèle Schotse zangeres Isobel Campbell en de grote Amerikaanse laagstemmige Mark Lanegan is een wonderlijke combinatie. Maar hun samenwerking werkt wonderwel. Campbell was lid van Belle & Sebastian tot 2002 en Lanegan begon zijn carrière als voorman van The Screaming Trees en is vanwege zijn unieke, diepe, doorrookte stem een veelgevraagde gastzanger. Zo was hij o.a. te horen op platen van Queens of the Stone Age. Campbell & Lanegan waren voor het eerst samen te horen op het album 'Ballad of the broken seas' uit 2006 die werd genomineerd voor de Mercury Prize. Het vervolg daarop kwam met 'Sunday at Devil Dirt', in 2008. De derde plaat van het duo met de titel 'Hawk', komt uit op 14 augustus 2010. De albums worden getypeerd als sfeervol, met afwisselend zoet en grillige liedjes, ergens tussen Tom Waits, Belle and Sebastian en de betere zeemansliederen in. Het duo Cambpell & Lanegan doet in september slechts twee shows in Nederland, Melkweg Amsterdam én TakeRoot.

Emily Jane White
De uit Californië afkomstige Emily Jane White debuteerde met de folkplaat 'Dark Undercoat' die misschien nog wel het best kon worden omschreven als het vrouwelijke antwoord op Nick Drake. Haar tweede album 'Victorian America', die in april is uitgebracht, bevat uiterst stemmige muziek met invloeden uit de folk, country en blues, gespeeld met voornamelijk akoestische gitaar, piano, pedal steel en strijkers. Het sterkste wapen van Emily Jane White is haar fantastische stem die de sensualiteit van Hope Sandoval lijkt te combineren met de warmte van Cat Power, de impact van Alela Diane en de passie van PJ Harvey.

Phosphorescent
Deze Amerikaanse indie folk/country band wordt vaak vergeleken met de sound van Will Oldham en Neil Young. Frontman Matthew Houck bracht in 2000 zijn eerste album 'Hipolit' uit onder de naam Filup Shack en veranderde later zijn naam in Phosphorescent. In 2003 kwam de LP 'A Hundred Times or More' uit, het jaar daarop gevolgd door de EP 'The Weight of Flight'. De band kreeg pas echt aandacht na de release van hun albums 'Aw Come Aw Wry' in 2005 en 'Pride' in 2007. 'Pride' werd gekozen als één van de beste albums van dat jaar door Stylus Magazine. Het nieuwste album 'Here's to taking it easy' is net uit en kreeg lovende recensies door ondermeer Uncut en de Guardian.

Devon Sproule
Devon Sproule groeide op in een hippiecommune in Kingston, Ontario met tachtig vrijzinnige en creatieve volwassenen om zich heen. Hier ontwikkelde ze haar eigen stijl van melodieuze folkliedjes waarmee ze al ruim voor haar achttiende het podium beklom. Devon's derde album 'Upstate Songs' was in 2003 een van Rolling Stone's favoriete platen van dat jaar. Haar meest recente album getiteld 'Don't Hurry For Heaven' uit 2009 laat haar heldere stem en eigenzinnige melodieën horen en werd geproduceerd door haar echtgenoot Paul Curreri. Tijdens TakeRoot zal ze samen met hem op het podium staan.

TakeRoot
Zaterdag 18 september 2010
16.00 - 01.00 uur
De Oosterpoort, Groningen
¤ 44,- (exclusief servicekosten)
www.takeroot.nl

Isobel Campbell & Mark Lanegan

Emily Jane White

Phosphorescent

Devon Sproule

Kaartverkoop:
Ticketservice via de, Ticketlijn: 0900-3001250 (¤ 0,45cpm), www.ticketmaster.nl, VVV's, Free Record Shop, Vanderveen CD's Assen, Plato en de kassa van De Oosterpoort (Trompsingel 27).