Ingezonden persbericht


Persbericht

A la c'Arte

De kunst van het eten - Eten in de kunsst

18 september 2010 t/m 2 januari 2011

De expositie A la c'Arte, dit najaar in het Noordbrabants Museum te zien, serveert een heerlijke mix van eten in de kunst. Met bacchanalen, jachtstukken, pronkstillevens, Bijbelse eettaferelen, familiestukken en portretten - van kunstenaars als Frans Francken, Frans Snijders, David Teniers, Henk Helmantel en Margriet Smulders. Het is een tentoonstelling van oude en moderne kunst, door elkaar heen gepresenteerd en aangevuld met bijzondere kunstserviezen. Ook elders in het museum staat historisch glaswerk en servies opgesteld.

De mix van klassiek en hedendaags leidt tot spannende combinaties. Opvallend is de beeldrijm in sommige voorstellingen. Moderne kunstenaars laten zich bewust (of onbewust) nog altijd inspireren door oude meesters. Zo wordt in A la c'Arte een voorstelling van een luxueus buitenpartijtje met rijke stellen in de Gouden Eeuw geflankeerd door de video-performance Celebration van Hans Op de Beeck; een portret van Giovanni Dalessi echoot op roerende wijze het schilderij Etende vrouw van Hendrik Martensz. Sorgh.

Culinaire ontdekkingstocht

A la c'Arte is een culinaire ontdekkingstocht voor iedereen. Speels en eigentijds en aan de hand van drie thema's. Het thema 'Ingrediënten' verrast door de bijdragen van vier Brabantse sterrenkoks: Cas Spijkers, Gerrit Greveling (Chalet Royal, 's-Hertogenbosch), Joost Verhoeven (Cordial, Oss) en John Kocken (De Heer Kocken, Vught). Ze tonen in tekst en beeld hoe ze - geïnspireerd door de kunstwerken - fantastische gerechten bereiden. Bij het thema 'Maaltijden' worden smakelijke verhalen voorgeschoteld van culinair recensent Jeroen Thijssen, terwijl bij 'Symboliek' de kunsthistorici van het museum de verborgen betekenis onthullen van het afgebeelde eten.

Activiteiten

Tijdens de tentoonstelling vinden allerlei bijzondere activiteiten plaats. Zo zijn er speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar drie smaakroutes ontwikkeld: Zoet, Zuur en Zout. Daarnaast wordt onder andere een proeverij van Brabantse wijnen voorbereid.

Speciale publicatie

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een speciale publicatie met foto's van kunstwerken, recepten van de sterrenkoks, verhalen van Jeroen Thijssen en allerhande wetenswaardigheden op het gebied van eten en drinken.

De expositie A la c'Arte vindt plaats in het kader van 's-Hertogenbosch Hoofdstad van de Smaak 2010. Zie: www.denboschsmaakmakend.nl


---