Ingezonden persbericht


Dave Rawlings Machine op TakeRoot
Uniek optreden David Rawlings & Gillian Welch in De Oosterpoort Groningen

De Amerikaanse singer-songwriter formatie Dave Rawlings Machine, bestaande uit o.a. Gillian Welch en David Rawlings komt naar TakeRoot 2010. De muziek van Welch en Rawlings wordt wereldwijd geprezen en valt in het genre Americana en Bluegrass. Een uniek optreden want Welch en Rawlings staan sinds jaren weer in Nederland. Ook reist de formatie Musée Mécanique af naar het festival.

Het programma van TakeRoot is groeiende. Eerder werden al hoofdact Wilco (lange set), Iron & Wine, Black Mountain, Carrie Rodriguez, Deer Tick, Chatham County Line, Old Crow Medicine Show, Damien Jurado, Frank Fairfield, Isobel Campbell & Mark Lanegan, Emily Jane White, Phosphorescent en Devon Sproule & Paul Curreri bekend gemaakt voor de dertiende editie van het festival. TakeRoot, het jaarlijks terugkerende festival met een eigenzinnige dwarsdoorsnede van de Amerikaanse muziek, vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 september in De Oosterpoort Groningen en presenteert over vier podia een brede programmering onder de subtitel 'Past, present and upcoming American Music'. De voorverkoop is gestart.

Dave Rawlings Machine
Zanger en gitarist David Todd Rawlings zorgde er halverwege de jaren negentig samen met bluegrass singer-songwriter Gillian Welch voor dat alternatieve countrymuziek teruggreep naar ongepolijst snarenspel en nummers met een kop en een staart. Het gitaarwerk en de harmonieuze en scherpe stem van Rawlings waren al geruime tijd onderdeel van de sound van Gillian Welch waarop beide besloten deze samen te voegen onder Dave Rawlings Machine. Het Dave Rawlings Machine debuutalbum 'A Friend of a Friend' uit november 2009 werd geheel door Rawlings zelf geproduceerd. Op het album zijn ondermeer ook leden van Bright Eyes, Tom Petty en The Heartbreakers te horen. Voor de 'Americana awards 2010' is Dave Rawlings Machine vier keer genomineerd waaronder in de categorie beste album, beste groep en beste instrumentalist. Welch and Rawlings voegen allerlei verschillende muziekstijlen samen. Van klassieke country, gospel en traditionele bluegrass naar moderne elementen van rhythm & blues, rock 'n' roll en jazz. Het optreden van Rawlings & Welch op TakeRoot is voor de echte Americana liefhebber een unieke kans.

Musée Mécanique
De uit Portland afkomstige Indie folk band Musée Mécanique bestaat uit Micah Rabwin, Sean Ogilvie, Matt Berger, Jeff Boyd en Brian Perez. Het debuutalbum van de band 'Hold This Ghost' kwam uit in september 2008. De sound van Musée Mécanique is door verschillende magazines omschreven als een gelaagde en elegante versie van folk met gevoel voor atmosfeer, samenhang en verrassingselementen. Het album is geproduceerd door Rabwin en Ogilvie en Tucker Martine die ook samenwerkte met The Decemberists, Sufjan Stevens and Laura Veirs. De sound van Musée Mécanique doet denken aan die van bands als Neutral Milk Hotel en Beirut.

TakeRoot
Zaterdag 18 september 2010
16.00 ­ 01.00 uur
De Oosterpoort, Groningen
¤ 44,- (exclusief servicekosten)
www.takeroot.nl

Kaartverkoop: Ticketservice via de, Ticketlijn: 0900-3001250 (¤ 0,45cpm), www.ticketmaster.nl, VVV's, Free Record Shop, Vanderveen CD's Assen, Plato en de kassa van De Oosterpoort (Trompsingel 27).


---