Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jos Lussenburg in Museum Elburg

Geen kunstenaar heeft zijn naam en persoonlijkheid zó sterk verbonden met de stad Elburg en haar bevolking als Jos Lussenburg (1889­1975). Veel Elburgers herinneren zich Lussenburg nog als bevlogen dirigent en tientallen bewoners van de stad hebben een schilderij van hem in huis. Ook elders op de Veluwe en in de voormalige Zuiderzeesteden is het werk van de kunstenaar nog steeds mateloos populair en worden herinneringen aan de even innemende als flamboyante persoonlijkheid gekoesterd.

'Jos Lussenburg ­ Op golven van verbeelding' 18 09 2010 ­ 08 01 2011

Voor Museum Elburg is dat voldoende reden om het jubileumjaar in 2010 te vieren met een grote overzichtstentoonstelling waarin de nadruk zal liggen op werk uit particuliere collecties. Museale bruiklenen zullen het overzicht aanvullen tot een expositie waarin alle aspecten van het kunstenaarschap van Jos Lussenburg aan de orde komen. Niet alleen zijn schilderijen met stoere botters, maar ook stillevens, portretten, stadsgezichten, landschappen en interieurs komen ruimschoots aan bod.

Boek van Wim van der Beek

Museum Elburg heeft kunstrecensent/schrijver en gastconservator Wim van der Beek gevraagd de tentoonstelling samen te stellen. Wim van der Beek is ook de auteur van het boek 'Jos Lussenburg - Op golven van verbeelding' dat bij uitgeverij Thieme Art zal verschijnen. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden tijdens de opening van de tentoonstelling.

Evenement

Het is de bedoeling van gastconservator Wim van der Beek om de bevolking van Elburg en alle Lussenburg fans uit andere delen van het land zoveel mogelijk bij het evenement te betrekken. Hij geeft de tentoonstelling een festivalachtig karakter en is gaan samenwerken met zoveel mogelijk partijen die in het werk van de kunstenaar (zowel op het gebied van muziek als van beeldende kunst) zijn geïnteresseerd. De tentoonstelling wordt 'aangekleed' met diverse activiteiten en lezingen. Er is bijvoorbeeld in samenwerking met Rabobank Noordwest-Veluwe een podcatcher(audio)tour voor kinderen van 8-12 jaar ontwikkeld. Op zaterdag 23 oktober staat een schilderworkshop voor kinderen op de agenda en op dinsdag 26 oktober een lezing door Wim van der Beek.

'De Grote Teken Tentoonstelling'.

Dit wordt een selectie van de mooiste tekeningen van kinderen van basisscholen in de omgeving. Deze expositie wordt georganiseerd rond het thema van de Kinderboekenweek. Kinderen hebben de expositie van Jos Lussenburg met hun school bezocht. Hierbij hebben ze inspiratie kunnen opdoen voor tekeningen met de thema's die Lussenburg ook heeft toegepast. De beste werken worden in het museum en winkels in de vesting Elburg geëxposeerd van 6 t/m 30 oktober.

Aanmelden en meer informatie over de activiteiten op www.museumelburg.nl

()