Galerie 37 Spaarnestad

-----

PERSBERICHT

DIEPSEL: 18 September ­ 24 oktober 2010

In aansluiting op het 3e Internationale Madness & Arts Festival dat tussen 24 september en 3 oktober eenmalig neerstrijkt in Haarlem, organiseert Galerie 37 Spaarnestad een groepstentoonstelling met werk van Robbie Cornelissen, Ron Amir, Dan Geesin en Zoë Mendelson. DIEPSEL is een tentoonstelling met werk van vier kunstenaars die in hun werk raken aan het sublieme: werken die losraken van het gecontroleerde denken en dieper zakken, verder reiken of hoger stijgen dan de ratio.

In de houtskooltekeningen van de Israëlische Ron Amir (1975) krioelen mensen als insecten. Er liggen bloedende lichaamsdelen, aangevreten dieren en verongelukte auto's. Een ogenschijnlijke duistere wereld. De verhalen zijn oneindig, elk beeld roept een ander beeld op. En hoe vreemd het ook lijkt, de tekeningen zijn volgens Amir een hommage aan het leven. Het paradijs is altijd dichtbij.

Herkenbaar en ongrijpbaar. De monumentale tekeningen van Robbie Cornelissen (1954) tonen een unheimische werkelijkheid. Ontelbare subtiele potloodstrepen vormen een dimensie die uit een droomwereld lijkt voort te komen. Eindeloze gangen, ruimtes en gebouwen waarin je kunt ronddolen zonder enig houvast. In de video "The Labyrinth Runner" laat Cornelissen je daadwerkelijk toe in het werk en daarmee ook -lijkt het- in het hoofd van de kunstenaar. Een wereld met een beklemmende precisie en schoonheid.

Dan Geesin (1970) observeert het alledaagse. Mensen en situaties uit het chaotische stadsleven, of juist het stille platteland. Geesin zoekt naar dat wat schuil gaat achter de stilte. Het kijken naar gras, een ritje met de bus, het tragi-komedische van menselijke omgangsvormen. Geesin tekent, maakt installaties en film en componeert muziek. In zowel zijn muziek als zijn beeldende creaties vertelt hij verhalen met een melancholische ondertoon. In DIEPSEL toont hij zijn meest recente tekeningen en een ruimtelijke installatie van sculpturen waaraan het tekenen ten grondslag ligt.

Het tekenen neemt een centrale plek in in het werk van Zoë Mendelson (1976) dat tevens bestaat uit collages, sculpturen, site-specific werk en literatuur. De tekeningen ogen lieflijk en nodigen de kijker uit in een verleidelijke wereld. De ogenschijnlijke onschuldige tekeningen zijn slechts een dekmantel voor de obsessieve gedachten en bezoedelde dromen die Mendelson op papier zet. Door middel van haar tekeningen ontregelt ze bestaande verwachtingspatronen die automatisch verbonden zijn aan plekken en objecten.

Het Madness & Arts Festival is een internationaal en multidisciplinair festival waar kunst en gekte elkaar ontmoeten. Van 24 september t/m 3 oktober 2010 vindt het festival eenmalig plaats in Haarlem. Het festival vond eerder plaats in Toronto (2003) en Münster (2006).

De tentoonstelling Madness & Arts opent vrijdagavond 17 september om 20:00 uur en is te zien tot en met 24 oktober 2010. Voor meer informatie of voor persfoto's kunt u contact opnemen met Jedithja de Groot, 06-210142540, (jdegroot@spaarnestadphoto.nl) of Tamara Sterman (tsterman@spaarnestadphoto.nl). Galerie 37 Spaarnestad, Groot Heiligland 37, 2011 EP Haarlem, 023-5518432. www.spaarnestadphoto.nl en www.galerie37.nl
Open: donderdag tot en met zondag 12-17 uur en op afspraak.

Onderschrift bijlagen:
Ron Amir; Untitled, houtskool en tempera op papier, 290 x 150 cm, 2010 Robbie Cornelissen, still uit film The Labyrinth Runner, 2009