Ingezonden persbericht


Persbericht

Presentatie nieuwe series Exactitudes - Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek Bezoekers van het Afrikaanderplein geportretteerd

Tijdens de finissage van Fotostudio Exactitudes Afrikaanderplein 18 september 2010 presenteren Kosmopolis Rotterdam, Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek nieuwe Exactitudes-series. Wim de Jong, columnist van Volkskrant magazine, vertelt naar aanleiding van de nieuwe werken over eigentijdse culturele diversiteit, te beginnen op de Afrikaandermarkt.

Deze zomer fotografeerden Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek nieuwe Exactitudes op het Afrikaanderplein. Op marktdagen was Gemaal op Zuid hun fotostudio, waar ze portretseries maakten van 12 mensen met eenzelfde stijl. Kosmopolis hielp de fotografen om bij bepaalde groepen te bemiddelen. Half september moeten de twaalfdelige series klaar zijn, want op 18 september is de finissage en presenteren Ari en Ellie hun nieuwste werk.

In één Exactitudes-serie komen 'Greetjes' voor het voetlicht: goedgekapte, geboren en getogen Rotterdamse vrouwen met een vlotte babbel. Ze zien er tip top verzorgd uit, strakke make-up, haar in de plooi, kleding netjes gestreken, alles op kleur en oorbellen bijpassend bij de bril. Ze komen nog altijd naar de Afrikaandermarkt in hun oude buurtje, omdat ze in hun nieuwe woonwijk het volkse, het gezellige missen.

De tweede groep zijn de 'Denim Ladies', Turkse vrouwen in enkellange spijkerjas met een ouderwets geknoopte hoofddoek. Deze oude garde moslima's draagt geen make-up of sieraden. Volgens de fotografen is dit in potentie een van hun mooiste series ooit. Omdat deze groep bescheiden is en niet graag in de spotlight staat, bood Kosmopolis de fotografen assistentie om vrouwen te enthousiasmeren mee te doen aan de fotoserie. Medio oktober verschijnt Exactitudes 4.0, dat met de nieuwe series compleet is.

In Gemaal op Zuid is vanaf 21 juli een tentoonstelling ingericht van Exactitudes. Er hangen ook niet eerder vertoonde foto's van geportretteerden met een partner, familielid of vriend(in). Allemaal bezoekers van de Afrikaandermarkt. De expositie is met een week verlengd en duurt tot en met 25 september.

Finissage
Datum : zaterdag 18 september, om 16.00 uur

Tentoonstelling
Data : t/m zaterdag 25 september
wo t/m za 11:00-17.00 uur
Locatie : Gemaal op Zuid
Adres : Pretorialaan 141, Rotterdam
Toegang : gratis