Nederlands fotomuseum


Fantastische fotografie Mr Duanus

Pionier van de verbeeldende fotografie

18-09-2010 - 2-01-2011

De Amerikaanse fotograaf Duane Michals (1932) is niet de enige maar misschien wel de meest aansprekende en daardoor ook invloedrijke grondlegger van de geënsceneerde fotografie.

Michals pionierde in de jaren zestig met fotoreeksen waarin hij korte verhalen vertelt over de menselijke kanten van het leven: liefde en dromen maar ook angsten en teleurstelling. Kenmerkend was dat hij bij zijn fotoreeksen korte, handgeschreven teksten plaatste, waardoor tekst een integraal onderdeel van zijn werk werd. Michals verzette zich met zijn onderwerpkeuze, werkwijze en presentatievorm tegen de toen dominante fotografie van het `beslissende moment'. Hij liet zien dat fotografie, behalve een uniek moment in de werkelijkheid vastleggen, nog veel meer kan, zoals verhalen vertellen en de innerlijke kanten van het menselijke bestaan verbeelden.

magnus_was_burnt_by_solanges_fiery_mane.jpg
Duane Michals © | Magnus was burnt by Solanges fiery mane

`Als je naar mijn foto's kijkt, kijk je naar mijn gedachten', is een treffende uitspraak van hem die hij in zijn werk altijd trouw is gebleven. Typerend voor hem is dat hij in zijn werk steeds een groot gevoel voor humor aan de dag legt. De tentoonstelling Mr. Duanus omvat een beperkte selectie van zowel de oudere fotoreeksen, (geënsceneerde ) kunstenaars- en zelfportretten, persiflages op bekende kunstenaars en hun werk als meer recent werk, zoals de op Japanse iconografie geïnspireerde kleurenfoto's.

Zij is samengesteld door Enrica Viganó en geproduceerd door Admira, Milaan. In het kader van de manifestatie Fantastische fotografie met onder andere presentaties in het Historisch Museum Rotterdam en het CBK Rotterdam.