Ingezonden persbericht


Persbericht

THE FORGOTTEN SPACE van Noël Burch en Allan Sekula winnaar van de SPECIAL ORIZZONTI JURY PRIZE
van het 67th Internationale Filmfestival van Venetië

Nederlandse première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht Vanaf 18 november te zien in de bioscoop

Wie de zee beheerst, ruïneert de wereld

De Nederlandse documentaire THE FORGOTTEN SPACE van de Franse filmhistoricus en regisseur Noël Burch en fotograaf en filmmaker Allan Sekula heeft tijdens het internationale Filmfestival van Venetië dit weekend de Special Orizzonti Jury Prize (categorie lange films) gewonnen. De film is geproduceerd door Frank van Reemst en Joost Verheij van Doc.Eye Film Amsterdam.

Het juryrapport:
An epic view and urgent analysis of the follies of global capitalism, THE FORGOTTEN SPACE is a prime example of essayistic and political cinema. It creates a complex tapestry of powerful images and language.

THE FORGOTTEN SPACE is een poging de hedendaagse maritieme wereld in relatie met de financiële crisis te begrijpen. De film volgt het container transport aan boord van schepen, treinen en vrachtwagens en laat arbeiders, ingenieurs, en politici aan het woord. 'De zee', is volgens de filmmakers, 'de cruciale ruimte van de globalisering. Nergens anders wordt de verwarring, het geweld en de vervreemding meer zichtbaar dan daar.' De film is een mix van persoonlijke politieke analyse, documentaire experiment met een sterke visuele vormgeving.

De Nederlandse première vindt plaats tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht op maandag 27 september om 19.30 uur in City. Vanaf 18 november is THE FORGOTTEN SPACE te zien in de Nederlandse bioscoop. Distributie: Mokum Filmdistributie. Een verkorte versie van de film zal in 2011 door de VPRO worden uitgezonden.

Het project is ontstaan vanuit een idee van SKOR Stichting Kunst en Openbare Ruimte en is gemaakt in co-productie met Wildart Film Wenen.

Doc.Eye Film werd begin 2007 opgericht door Frank van Reemst en Joost Verheij. Beiden zijn al jaren succesvol als producent van documentaires (respectievelijk Stichting ZigZag en MM Filmprodukties). De door hen geproduceerde films wonnen verschillende prijzen op internationale filmfestivals, waaronder een aantal Gouden Kalveren voor beste lange documentaire. Ze zijn zowel in Nederland, als daarbuiten op televisie uitgezonden en in de bioscoop uitgebracht.

Frank van Reemst en Joost Verheij besloten hun krachten te bundelen om meer internationaal georiënteerde documentaires en kleinere speelfilms te maken. Doc.Eye Film produceert grensverleggende films, die vaak vanuit onverwachte, persoonlijke invalshoeken een verhaal vertellen.