Gemeente Harenkarspel


Fietsend langs heerlijke tuinen van Harenkarspel

Harenkarspel is op zaterdag 18 september helemaal gericht op fietsliefhebbers. Van 10:00 tot 17:00 uur kunnen gedurende een 38 kilometer lange fietsroute zes bedrijven van Tuinderskring Harenkarspel bezocht worden. Tropische bloemen en echte exotische vlinders, kunst, dahlias, pompoenen, een wijngaard, biologische groente en diverse soorten fruit. Men komt het allemaal tegen bij deze bedrijven. Ondertussen beleeft de fietser het platteland van Harenkarspel, met zijn nostalgische dorpjes en monumentale gebouwen.

Deelnemende bedrijven komen tot leven
De bedrijven die bij dit initiatief betrokken zijn, zijn bloemenkwekerij Dekker Anthuriums met daarin Vlindertuin Vlindorado en Wijndomein de Slootgaeart in Waarland, sierteelt en pompoenen tuinderij De Marlequi en De Kneppeltuin met zijn fruit in Warmenhuizen, biologisch groentebedrijf De Lepelaar in Sint Maarten en Q Plants met dalias in Schoorldam.

Bij Dekker Anthuriums kan men zien hoe het er bij een anthurium kwekerij aan toe gaat en kunt u de nieuwe vlindertuin bezoeken. Vlindertuin Vlindorado is een van de grootste tropische vlindertuinen van Europa. In deze prachtige tuin, met zijn vele waterpartijen en exotische planten, vliegen de meest bijzondere vlinders rond. Het is even een andere wereld, vanaf het terras is er volop uitzicht op de vlinders.

Wijndomein de Slootgaard heeft in de wijngaard 4000 druivenranken mooi op een rij, waarvan later in het jaar in de eigen wijnmakerij heerlijke rode en witte wijn wordt gemaakt.

De Kneppeltuin is een kwekerij waar aardbeien, bessen, frambozen, bramen en bloemen worden geteeld. Op de aardbeien na mag men alles zelf plukken. De bezoekers kunnen ook de theetuin bezoeken.

De Marlequi is gespecialiseerd in zonnebloemen, pompoenen en kalebassen. Er kan geproefd worden van de pompoensoep en er is de Fair de Marlequi.

Op het biologisch dynamisch bedrijf De Lepelaar is het volop oogsttijd. Ook kunt u genieten van de tuin met vergeten groenten.

Bij Q-Plants kan genoten worden van de bloemenpracht van dahlias in combinatie met kunst. De vele soorten dahlias zijn dit weekend verweven met schilderkunst en beeldhouwwerken.

Bij alle zes bedrijven kunt u een deel van de bedrijfsactiviteiten zien en wordt er teelt informatie gegeven. De deelnemende bedrijven hopen een goede indruk te kunnen geven wat een tuindersbedrijf met zich meebrengt en wat er allemaal komt kijken om tot het eindproduct te komen. Voor de consument is het ook mogelijk om de producten te kopen die op het bedrijf geteeld worden.

Bij de deelnemende bedrijven zijn vlaggen en borden geplaatst om de herkenbaarheid te vergroten. Zie voor meer informatie en de route www.tuinderskringharenkarspel.nl



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600