Gemeente Westervoort

18 en 19 september: weekend van de egel 2010

Zoals u misschien wel weet gaat het niet goed met de egel. Ten opzichte van halverwege de jaren negentig is het aantal egels inmiddels gehalveerd. Daarom organiseert de zoogdierenvereniging allerlei activiteiten door het hele land tijdens het weekend van 18 en 19 september aanstaande: nationaal egelweekend.

Waar zijn de activiteiten in de buurt?
Er zijn allerlei activiteiten door het hele land zoals opendagen in egelopvangcentra, excursies en egelmiddagen. Kijk hiervoor op www.jaarvandeegel.nl.
Op 19 september organiseert IVN Rijk van Nijmegen een Egelspeurtocht in Nijmegen (bos tegenover Bosweg 34) om 14.00 uur. Tijdens de speurtocht duik je in het leven van de egel, bekijk je de schedel met tandjes van deze vleeseter en ontwerp jij je eigen egel-winterslaapplek. Aanmelden: Circe 024-3564984 of stuur een e-mail naar
circedegruijter@dekristallenbrug.nl.

Egels tellen
De zoogdierenvereniging roept alle Nederlanders op om door te geven waar en wanneer ze een egel hebben gezien. Vorig jaar leverde dat duizenden meldingen op en daarmee een schat aan informatie. U kunt dit melden via de website www.jaarvandeegel.nl (link egelmeldpunt).

Help mee, maak uw tuin egelvriendelijk!
Doel van het Egelweekend is om tenminste eenmaal per jaar alle aandacht aan de egels te geven. U kunt natuurlijk ook rekening met uw eigen tuin houden. Steeds meer tuinen in Nederland worden egelonvriendelijk. Dat komt bijvoorbeeld doordat veel tuinen betegeld zijn. Veel mensen weten dat niet en vinden het jammer dat het egeltje minder op bezoek komt. Hier vind u wat tips om de egel weer terug in uw tuin te krijgen:
* Laat bladeren en een stapel takken in de tuin liggen, hieronder kunnen ze een nest maken.

* Plaats een egelhuis in de tuin. Leuk om zelf te maken maar ook kant en klaar te koop.

* Zorg dat er een opening in de schutting is waardoor egels van de ene naar de andere tuin kunnen lopen. Of liever nog, leg een heg aan. Een hermetisch afgesloten tuin kan niet worden bezocht door egels. Een heg biedt ze ook beschutting (ze mijden als het even kan open velden).

* Zorg voor een schaal vers water. Een vijver is ook geweldig. Maar wel eentje waar egels in en uit kunnen komen.
* Bijvoeren kan geen kwaad. Egels lusten graag kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geen melk! Daar krijgen ze diarree van.
* `Hoe meer tegels, hoe minder egels.' Een terras kan prima maar laat ook groen over in uw tuin. Egels vinden het fijn door een dicht begroeide bodem te lopen, deze geeft beschutting.

NIET DOEN:

* Pas op met een net over de moestuin. Hang deze hoger dan 30 cm zodat egels er niet in verstrikt kunnen raken.
* Egels zijn goede zwemmers maar verdrinken soms in tuinvijvers met een rechte oever waar ze niet uit kunnen komen. Leg een schuin loopplankje in de vijver of zorg voor een lichte helling bijvoorbeeld met keien, zodat egels eruit kunnen kruipen.
* Controleer voor het leeghalen van de composthoop eerst of er geen egel (soms zelfs met jongen) een nest in heeft gemaakt.
* Gebruik geen gif (slakkengif, insecticiden, pesticiden etc.). Egels eten de slakken die het gif hebben gegeten en gaan er dood aan.
* Egels worden ziek van melk, zet dus geen schoteltje melk neer (water vinden ze wel fijn).

* Ruim rondslingerend afval en (prikkel)draad op. Egels zijn nieuwsgierig en steken graag hun snuit ergens in, ze kunnen erin verstrikt raken en stikken.

* Sluit keldergaten / putten af zodat egels er niet in kunnen vallen.
* Controleer voor het opruimen of verbranden van hopen gras, tuinafval, oude bladeren en takken of er geen egel onder woont.
* Sluit schuurtjes, garages en stallen 's nachts af om te voorkomen dat egels erin op gesloten raken wanneer onopgemerkt de deur wordt gesloten of ze er een nest maken.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl