Gemeente Nijmegen

persbericht

15-9-2010

Europese Mobiliteitsweek in Nijmegen

Iedereen die de fiets een warm hart toedraagt, kan 18 september terecht bij de grote fietsmarkt Fiets & Fun op de Waalkade. De fietsmarkt is een van activiteiten in de Europese Mobiliteitsweek, waaraan de gemeente Nijmegen meedoet. Nijmeegse ondernemers krijgen ter promotie van duurzaam vervoer op vrijdag 17 september bezoek van de Fuel Switch-consulent in het Nijmeegs Ondernemerscafé. De consulent geeft ondernemers onafhankelijk advies over rijden op alternatieve brandstoffen zoals rijden op groen gas en elektriciteit.

Europese Mobiliteitsweek
In de Europese Mobiliteitsweek promoten overheden en organisaties duurzame mobiliteit. Dit varieert van lopen en rijden op de fiets en de elektrische scooter tot (kritisch) rijden met voertuigen op aardgas en groen gas. De week vindt plaats van 12 tot en met 24 september. Voorheen heette het de Week van de Vooruitgang. De eerste activiteit in Nijmegen vindt plaats in het Nijmeegse Ondernemerscafé in De Vereeniging. Daar komt op 17 september de Fuel Switch-consulent langs, tussen 17.00 en 19.00 uur. De consulent is een initiatief van de provincie Gelderland. Ook wethouder economie Bert Jeene is met andere ervaringsdeskundigen op het gebied van schoon rijden aanwezig. In Nijmegen staan naast het bezoek van de Fuel Switch-consulent ook Fiets & Fun (dé fietsmarkt van Nijmegen), de Autovrije Zondag en een mobiliteitsdebat op het programma.

Fiets & Fun
Fiets & Fun is op zaterdagmiddag 18 september op de Waalkade. Op het terrein voor Holland Casino kunnen liefhebbers allerlei bijzondere fietsen uitproberen. Ook zijn er demonstraties van bureau Toezicht en stuntfietsshows. Er is speciale aandacht voor elektrische fietsen en elektrische scooters. Wethouder mobiliteit Henk Beerten krijgt de fietstoss uitgereikt uit handen van Paul Santman, projectcoördinator van de Europese Mobiliteitsweek. Beerten reikt vervolgens de prijs uit aan de gelukkige winnaar van de prijsvraag van magazine Nijmegen Bruist. Een aantal maatschappelijke organisaties (Fietsersbond, Milieudefensie, het IVN, Fietsvriendinnen-IVC, Cycling out of Poverty, het Rode Kruis en het Astmafonds) staat eveneens op de fietsmarkt. De gemeente Nijmegen, AFAC, de Stadregio Arnhem Nijmegen, UMC St Radboud en de Gelderse Milieufederatie zijn aanwezig om informatie te geven over actuele fietsprojecten en fietsplannen.

Autovrije Zondag
Op zondag 19 september is het Autovrije Zondag. Voor deze dag hebben zich inmiddels zo'n 25 straten aangemeld. De gemeente zal die zondag de straat of een deel ervan kosteloos met hekken afzetten. De bewoners uit deze straten organiseren die dag allerlei activiteiten, variërend van een buurtfeest, spelletjes voor de kinderen, tot een buurtbarbeque.

Debat 'Slimmer investeren in mobiliteit' Op maandag 27 september vanaf 20.00 uur gaan in Lux bestuurders, waaronder Henk Beerten, en deskundigen in debat over de vraag hoe we 1 miljard slimmer kunnen investeren in mobiliteit. Toegang tot het debat in Lux is gratis.

Meer informatie over de activiteiten staat op www.nijmegen.nl/mobiliteitsweek. Meer informatie over schone voertuigen is te vinden op www.fuelswitch.nl.