Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 17-09-2010

Radio
TROS KAMERBREED
Zaterdag 18 september
11.04 uur - Radio 1

MINISTER EIMERT VAN MIDDELKOOP IN TROS KAMERBREED

In TROS KAMERBREED van zaterdag 18 september zijn te gast: minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU) en Thijs Berman (PvdA), europarlementariër. De laatste dagen van Eimert van Middelkoop als minister van Defensie zijn ingegaan. In 2007 trad hij aan en Nederland was toen met een grote missie actief in Uruzgan, een provincie van Afghanistan. Een missie die, politiek gezien, met grote moeite tot stand was gekomen. Ook de verlenging ervan in 2008 ging niet zonder slag of stoot en in februari 2010 is het kabinet gevallen over weer een nieuwe verlenging.

24 Nederlandse militairen zijn gedood en 144 zijn zwaar gewond terug naar Nederland gebracht. Margriet Vroomans en Kees Boonman praten met hem over zijn tijd als minister, over wat er is bereikt in Afghanistan en of de offers niet te groot zijn geweest. Natuurlijk gaat het ook over de toekomst van de krijgsmacht en het formatieproces.

Zaterdag zijn er parlementsverkiezingen in Afghanistan. Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) was, met alle risico's van dien, leider van de Europese waarnemersmissie tijdens de presidentsverkiezingen afgelopen december. Hij heeft de Europese Unie destijds 37 aanbevelingen gedaan voor eerlijke verkiezingen. Wat is daarmee gebeurd? Kunnen we ervan uitgaan dat Afghanistan democratische vooruitgang heeft geboekt en dat deze verkiezingen betrouwbaar zullen zijn? Ook de samenwerking binnen de Europese Unie komt aan de orde nu Frankrijk ruzie heeft met de rest van de EU als gevolg van de uitzettingen van de Roma.

Voor meer informatie: www.troskamerbreed.nl