Het Spoorwegmuseum komt op stoom


Groot stoomevenement op 18 en 19 september 2010

UTRECHT, 20100628 -- Snuif de ouderwetse geur van stoom en kolen tijdens 'Stoom!' In het weekend van 18 en 19 september staat alles in Het Spoorwegmuseum in het teken van stoom. Aanleiding is de verjaardag van de Nederlandse spoorwegen. Om dit te vieren organiseert Het Spoorwegmuseum jaarlijks een stoomevenement: Stoom! Er zijn niet alleen stoomtreinen te zien, maar ook walsen, trekkers, kranen, fietsen, machines en nog veel meer. Voor de gelegenheid wordt de Arend, de eerste stoomlocomotief in Nederland, onder stoom gebracht.

Waarom
Op 20 september 1839 begon het allemaal. Vanaf station d'Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam vertrok die dag een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit. Om dit te vieren organiseert Het Spoorwegmuseum rond deze datum jaarlijks een stoomevenement: Stoom!

Voor wie
Het weekend is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen, opa's en oma's met kleinkinderen, techniek- en stoomenthousiastelingen en stoomhobbyisten. Grootouders kunnen herinneringen ophalen aan de tijd dat er nog stoomtreinen reden, de (klein)kinderen kunnen bij de stoomkar leren hoe stoom nou eigenlijk werkt.

Doorlopend programma
Er zijn niet alleen treinen te zien, maar ook walsen, trekkers, kranen, fietsen en allerlei machines. Alles werkt op stoom. Op het voorplein staat een levensgrote stoomtractor. In het museum staat een grote modelbaan en zijn er talloze stoompresentaties. De EduTRAINers van het museum laten door middel van een speciale stoomkar zien hoe stoom werkt. Buiten rijden er verschillende stoomtreinen op het Jumbospoor en wordt er een extra spoor op poten gebouwd waarop kinderen mee kunnen rijden. En natuurlijk zal het pronkstuk van het museum, de Arend, op stoom worden gebracht. Iedereen kan mee in het aangekoppelde rijtuig voor een ritje over het breedspoor op het museumterrein.

Kijk voor meer informatie op www.spoorwegmuseum.nl/nl/actueel/stoom.htm