Ton Koopman brengt Bachcantates naar Haarlem


HAARLEM, 20100908 -- Op zaterdag 18 september 2010 om 20.15 uur dirigeert Ton Koopman zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir in drie cantates van J.S. Bach in de Grote- of St Bavokerk te Haarlem. Met de komst van het ensemble van Koopman heeft cd- en dvd-speciaalzaak Bruno Klassiek een primeur te pakken; nog niet eerder trad het Amsterdam Baroque Orchestra in Haarlem op en het is voor het eerst in jaren dat Koopman in Nederland cantates van Bach uitvoert. Bovendien wordt met dit concert het nieuwe klassieke concertseizoen in Haarlem geopend.

Programma en solisten

De drie cantates die worden uitgevoerd zijn:
* Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 140,
* Herr Jesu Christ, wahr' Mensch und Gott BWV 127
* Herz und Mund und Tat und Leben' BWV 147.
Solistische medewerking wordt verleend door de internationaal gerenommeerde zangers:
Johannette Zomer (sopraan), Bogna Bartosz (alt), Jörg Dürmüller (tenor) en Thomas Laske (bas).
Na afloop van het concert in Haarlem op 18 september signeert Koopman zijn cd's.

Kaartverkoop

Toegangskaarten zijn online te koop via de website www.brunoklassiekpresenteert.nl
Ze zijn verder in Haarlem verkrijgbaar bij:
* cd winkel Bruno Klassiek, Gierstraat 50, (wo-vr 10-17.30 en za 10-17),
* Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 (ma-wo en vr 9.30-18; do 9.30-21 en za 9-18),
* City Marketing Haarlem/VVV, Verwulft 11, Haarlem
(ma-vr 9.30-17.30; za 10-17; koopzondag 12-16) en
* Toeristenentree/winkel Grote Kerk, Grote Markt 22, Haarlem (ma-za 10-17).

Musici van wereldfaam

Ton Koopman richtte het Amsterdam Baroque Orchestra op in 1979. Deze groep van internationaal vermaarde barok specialisten komt enkele malen per jaar samen om te werken aan nieuwe prachtige programma's. Voor de musici is elk concert een nieuwe ervaring en Koopman's tomeloze energie en enthousiasme geven de garantie voor hoge kwaliteit van elk concert. Het Amsterdam Baroque Choir werd in 1992 opgericht. Vanwege de zeldzame combinatie van tekstuele helderheid en interpretatieve flexibiliteit, wordt het Amsterdam Baroque Choir als één der beste koren van deze tijd beschouwd. Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir zijn regelmatig te gast in de grote zalen van Europa, de Verenigde Staten en Japan.

Bachcantates op CD

In 1994 startte Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir het meest ambitieuze opnameproject van de laatste decennia: het integraal opnemen van Bach's wereldlijke en geestelijke cantates, uitgevoerd volgens het meest recente musicologische onderzoek. Voor dit bijzondere project ontvingen Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir in Duitsland de Deutsche Schallplattenpreis Echo Klassik, een prijs voor de uitmuntende opname van deze cantates.

Concertserie Bruno Klassiek Presenteert

Het concert op zaterdag 18 september 2010 is onderdeel van de serie Bruno Klassiek Presenteert, een uniek initiatief van de Haarlemse cd- en dvd-speciaalzaak Bruno Klassiek. Hiermee slaat winkeleigenaar Bruno Truyens een brug tussen live muziek op topniveau enerzijds en mooie uitvoeringen en opnames op cd en dvd anderzijds.
Meer informatie over de drie overige door Bruno Klassiek georganiseerde concerten in seizoen 2010-2011 en over de winkel vindt u op www.brunoklassiek.nl en op www.brunoklassiekpresenteert.nl