Journalist voor de Vrede 2010: HUUB JASPERS
Prijsuitreiking zondag 19 sept 2010 in Groningen


ONDER EMBARGO TOT 18 SEPTEMBER 2010, 13:00 UUR¶

GRONINGEN, 20100918 -- Het Humanistisch Vredesberaad heeft de ereprijs "Journalist voor de Vrede" voor 2010 toegekend aan Huub Jaspers, verbonden aan het radioprogramma "Argos" van VPRO en VARA.

Deze wisselprijs, een kunstwerkje met de namen van de prijswinnaars daarin gegraveerd, zal aan hem worden uitgereikt op een bijeenkomst op zondag 19 september in de Openbare Bibliotheek Groningen, Oude Boteringestraat 18 (ca. 16 u.).

De bijeenkomst (13.15-17 u.) onder de titel "Zijn wij verantwoordelijk voor vrede?" wordt gehouden ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede (www.internationaledagvandevrede.org) en wordt georganiseerd door het Humanistisch Vredesberaad in samenwerking met het Humanistisch Verbond Groningen.

In het juryrapport wordt onder meer gezegd:

"Door de combinatie van een onblusbare behoefte om netelige zaken uit te zoeken, journalistieke zorgvuldigheid en grote vasthoudendheid heeft Huub Jaspers vele in de Nederlandse politiek gerezen vragen essentieel dichter bij een antwoord gebracht."

"Hoe de exacte rol was van de Nederlandse militairen in Srebrenica, welke clandestiene operaties buiten hun mandaatgebied er zijn geweest van Nederlandse commando's in Afghanistan, wat de werkelijke aard is van de Nederlandse betrokkenheid in Irak, over dit alles zouden wij veel meer dan nu het geval is in het duister tasten zonder Argos, voor welk programma Huub Jaspers een groot deel van het werk verricht."

De ereprijs voor de Journalist voor de Vrede wordt jaarlijks door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
In eerdere jaren is deze prijs toegekend aan Stan van Houcke, Anja Meulenbelt, Mohammed Benzakour, Ramsey Nasr, Koert Lindijer, Arnold Karskens en Minka Nijhuis.

Het volledige juryrapport zal vanaf zondag 19 september te lezen zijn op de website www.humanistischvredesberaad.nl.