Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen

17 september 2010: Kabinet Gouverneur voert vanaf 10-10-10 naturalisatieprocedure uit

17-09-2010

Belangrijk om te weten is dat er vanaf oktober een aantal veranderingen zijn op het gebied van naturalisatie.

De eerste wijziging is dat vanaf 10 oktober 2010 Curaçao een autonoom land zal zijn. Dit houdt onder meer in dat de taken op het gebied van naturalisatie en optie zullen overgaan naar de Gouverneur en voortaan uitgevoerd zullen worden door het Kabinet van de Gouverneur. U zult dus uw aanvraag voor naturalisatie straks moeten indienen bij het Kabinet van de Gouverneur en niet meer indienen bij Burgerlijke Stand, Bevolkingsregister en Verkiezingen (`kranshi').

Daarnaast is er een belangrijke wetswijziging met ingang van 1 januari 2011. Deze houdt in dat bij aanvragen voor naturalisatie, die worden ingediend ná 1 januari 2011, een naturalisatiecertificaat moet worden getoond waaruit blijkt dat de naturalisatietoets ook is afgelegd en gehaald in het Nederlands. Een naturalisatietoets die alleen in het Papiamentu is gehaald, is niet meer voldoende.

Als u deel 1 van het naturalisatie-examen gehaald heeft en deel 2 nog geheel of gedeeltelijk moet doen is de komende examengelegenheid op 23 en 30 oktober de laatste mogelijkheid om deel 2 te halen om nog dit jaar een aanvraag tot naturalisatie in te kunnen dienen. Omdat deze wetswijziging erg laat bekend is geworden en u daarmee geen rekening heeft kunnen houden, zult u na het halen van deel 2 in de gelegenheid worden gesteld uw aanvraag voor naturalisatie nog dit jaar, dus vóór 1 januari 2011, in te dienen.

Nota bene: alleen als u slaagt voor alle onderdelen van deel 2 zult u nog dit jaar een aanvraag voor naturalisatie kunnen indienen. Als u één of meer onderdelen niet haalt zult u dit jaar geen naturalisatiecertificaat ontvangen. In dat geval zult u voordat u een aanvraag om naturalisatie kan indienen dus de niet-gehaalde onderdelen moeten overdoen én de naturalisatietoets Nederlands moeten halen.

U kunt zich inschrijven voor (één of meer onderdelen van) deel 2 bij Kranshi van 24 tot en met 30 september, `s ochtends van 8 tot 12 uur en `s middags van 1 tot 4 uur. Voor meer informatie over de procedure van inschrijving en de kosten wordt u verwezen naar het persbericht van Kranshi hierover dat deze dagen is gepubliceerd in diverse kranten.

Eind oktober, bij het afleggen van deel 2, zult u meer informatie ontvangen van het Kabinet van de Gouverneur.

© Copyright 2002-2010 Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen |