ChristenUnie



Europese structuurfondsen moeten doelgerichter en eenvoudiger

Staphorst 3 zaterdag 18 september 2010 11:51 Tijdens een bijeenkomst in Staphorst met Gedeputeerden en Burgemeesters van de ChristenUnie, pleitte Europarlementariër Peter van Dalen voor een doelgerichtere besteding van de Europese structuurfondsen. Van Dalen: ,,De fondsen moeten besteed worden waar ze echt voor zijn bedoeld, namelijk de arme regio's in Europa. Als de Europese structuurfondsen ook bestemd zijn voor Nederland, moet je de gelden vooral besteden aan projecten die ten goede komen aan duurzaamheid en biodiversiteit."

Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld. Toch worden in ons land de aanleg van sommige fietspaden en lokale voorzieningen mede betaald met behulp de fondsen. Van Dalen: ,,Dat vind ik niet wenselijk. Enerzijds omdat hiermee het rondpompen van geld tussen Nederland en Brussel in stand wordt gehouden en anderzijds zie ik liever dat met die fondsen allerhande infrastructuur in echt arme landen zoals Roemenie en Bulgarije wordt verbeterd."

Europarlementariër Peter van Dalen sprak vandaag, op uitnodiging van Burgemeester J.D. Alssema, in Staphorst met Gedeputeerden en Burgemeesters van de ChristenUnie over de Europese structuurfondsen en Natura 2000. Ook een vertegenwoordiging van de lokale ChristenUnie en mw. E. Wiegman van de Tweede Kamerfractie waren bij het bezoek aanwezig.

Goede controle

De Europarlementariër is warm pleitbezorger voor een versterkte controle op de effectiviteit van de fondsen: ,,De Europese Rekenkamer geeft al jaren géén positieve accountantsverklaring af over de besteding van de fondsen. Er is structureel sprake van veel fouten en onverklaarbare uitgaven. Meer controle op de besteding van het geld uit de Structuurfondsen is dus nodig. De regels moeten dan wel worden vereenvoudigd. Die zijn nu op onderdelen erg complex. Dat maakt het voor de aanvrager eenvoudiger en vermindert de kans op fouten."

Ook wordt er al jaren bij de fondsen minder geld uitgegeven dan begroot. Van Dalen: "Onbegrijpelijk dat de Europese Commissie het budget voor het regionale fonds volgend jaar met 14,7% wil verhogen. Maak eerst eens de begrote gelden op voordat er nieuwe, veel grotere uitgaven worden gepland."

Werkbezoeken

Het gezelschap bezocht een project dat mede werd gefinancierd uit de structuurfondsen. Bij het bezoek aan het educatief informatiecentrum voor natuur en historie, de Veldschuur Bid en Werk, vertelde de heer J. Huisman, die lid is van de Plaatselijke Groep LEADER Noordoost Overijssel, hoe de Veldschuur is gerealiseerd met (onder andere) LEADER-subsidie. Dit was een van de subsidies uit de structuurfondsen.

In de middag vond een gedachtewisseling over Natura 2000 plaats met de LTO afdeling Staphorst. In de middag vond een gedachtewisseling over Natura 2000 plaats met vertegenwoordigers van de LTO afdeling Staphorst en de plaatselijke landbouworganisaties Landmans Welvaart en het Agrarisch Jongeren Kontakt.

Eurofractie