Ingezonden persbericht

NVOG

Persbericht, 18 september

GYNAECOLOGEN: ZORG VOOR ZWANGERE KAN BETER: INVESTEER NU IN GEZONDE TOEKOMST

In januari van dit jaar nam minister Klink van VWS het rapport van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte met de titel 'Een goed begin; veilige zorg rond zwangerschap en geboorte' in ontvangst. De adviezen werden breed gedragen. De voorstellen van de stuurgroep zijn kostbaar en niet eenvoudig te realiseren. De vereniging van Gynaecologen (NVOG) adviseert deze aanbevelingen (stapsgewijs) wel uit te voeren en de investeringen te doen om de babysterfte te verminderen.
Om de zorg voor moeder en kind te verbeteren, is een breed pakket van aanbevelingen neergelegd. De zorgverleners (gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen, anaesthesisten, verpleegkundigen, kraamverzorgenden) zijn al aan het werk om - daar waar mogelijk - invulling te geven aan de adviezen. Minister Klink heeft in zijn brief van 15 juni 2010 maatregelen genoemd die uitvoerbaar zijn. Voor de ziekenhuizen geldt:
* tijdens de bevalling wordt de vrouw 1 op 1 begeleid door een professionele verpleegkundige;
* de zwangere moet er op kunnen rekenen dat er medische professionals beschikbaar zijn voor een veilige bewaking en behandeling;
* een noodzakelijke behandeling moet binnen 15 minuten kunnen starten.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft het onderzoeksbureau Logex de opdracht gegeven de consequenties hiervan te onderzoeken. Vastgesteld is dat er op dit moment onvoldoende begeleiding en bewaking tijdens de bevalling in het ziekenhuis aanwezig is om te voldoen aan de gestelde normen. Er zijn te weinig verpleegkundigen, verloskundigen en gynaecologen beschikbaar. De NVOG stelt voor de capaciteit van de opleidingen uit te breiden. Die maatregel kan direct worden genomen.
Het onderzoek toont ook aan dat de zogeheten '15 minutennorm' niet in alle ziekenhuizen haalbaar is. Dat betekent dat ziekenhuisorganisaties lastige keuzes moeten maken: waar kan de spoedeisende verloszorg wel en niet worden aangeboden?

De NVOG wil niet op de stoel van de overheid en beleidsmakers gaan zitten, maar wil de aanbevelingen vorm geven en:
· adviseert te investeren in een gezonde toekomst door de zorg voor moeder en kind te verbeteren: 'gezond ouder worden begint in de baarmoeder';
· adviseert de aanbevelingen van de stuurgroep stapsgewijs uit te voeren;
· zal de discussies met de overheid, ziekenhuis- en patiëntorganisaties en met de bij de geboortezorg betrokken zorgverleners voortzetten om 'moeder en kind in de hoofdrol' te houden.

De spoedeisende verloskunde in ziekenhuizen is slechts een onderdeel van de totale verloskundige keten. De NVOG onderkent dat het onmogelijk zal zijn om in de spoedeisende verloskunde tot verbeteringen te komen, indien de overheid en ziekenhuizen hier niet aan bijdragen.
De NVOG is zelf actief om de babysterfte te verminderen. Er wordt aandacht gegeven aan gezond zwanger worden, preventie van zwangerschapziekten en zorg rond de bevalling. En er wordt gewerkt om de organisatie van de verloskunde en de samenwerking tussen professionals te verbeteren.
Tenslotte is investeren in de zwangere en haar kind een investering in een gezonde toekomst van Nederland.
---