Royal Haskoning


18-09-2010
Royal Haskoning ontwerpt constructie voor Gormley's hurkende man in Lelystad

Foto: De hurkende man / Exposure

De Britse kunstenaar Antony Gormley heeft op vrijdag 17 september het landschapskunstwerk `Exposure' aan de strekdam in Lelystad onthuld. De ruim 25 meter hoge en 60 ton wegende constructie van verzinkte metaalprofielen heeft de vorm van een hurkende man en is onder meer tot stand gekomen door de constructieve inbreng van advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning.

Negen jaar aan planning en ontwikkeling gingen er aan vooraf, maar vrijdag 17 september was het dan eindelijk zover; de feestelijke onthulling van het zesde landschapskunstwerk in Flevoland: Exposure van Antony Gormley. De Britse kunstenaar is in zijn 40-jarige carrière vooral bekend geworden door zijn enorme beelden van mensenfiguren in uiteenlopende landschappen.

Royal Haskoning werd in eerste instantie alleen gevraagd voor het ontwerp van de fundering en het dijkadvies, maar in de loop van het proces kwam daar ook het ontwerp van de staalconstructie bij. De bouw bleek namelijk een stuk ingewikkelder dan aanvankelijk werd verwacht. Bovendien was de Schotse elektriciteitsmastenbouwer Had Fab Ltd, waar het kunstwerk is gemaakt en in elkaar gezet, niet op de hoogte van specifieke Nederlandse wet- en regelgeving voor een dergelijk bouwwerk. Royal Haskoning was tevens verantwoordelijk voor het omzetten van het digitale rekenbestand naar een uitwisselingsbestand voor de realisatie van het schaalmodel.

De fundering bestaat uit acht prefab palen en een dikke betonnen plaat. In deze plaat is een stalen hulpframe opgenomen waar de constructie op rust. De "gehurkte man" is opgebouwd uit 1824 stalen hoeklijnen en 548 knopen. Deze knopen zijn op een ambachtelijke wijze gelast en verbonden met bijna 10.000 hoeklijnen en 15.000 bouten. De constructie is in Schotland opgebouwd, afgebroken, in vrachtwagens geladen en vervolgens naar Nederland verscheept.

Door het kunstwerk driedimensionaal in de ruimte te plaatsen, is het Flevolandse landschap onderdeel van het kunstwerk geworden. Bezoekers kijken er als het ware doorheen, waardoor het landschap en het water één geheel met het stalen kunstwerk vormen.

Gormley vindt de gehurkte man het belangrijkste kunstwerk uit zijn carrière. Hij benadrukt dat het tien jaar geleden nog absoluut onmogelijk was om een dergelijke constructie te bouwen. `De sofware programma's waren nog niet zo geavanceerd en de betrokken ingenieurs beschikken nu pas over de kennis die nodig is voor zo'n ingewikkeld project. Ingenieurs en studenten van Cambridge, University College London en Royal Haskoning hebben zich uitvoerig over Exposure gebogen. En ik ben er trots op dat het gelukt is!'

Zie ook Lelystad en Omroep Flevoland