Groen!

Meer hernieuwbare energie en zekerheid als alternatief voor kernenergie

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 18 september 2010 in "Klimaat en energie"

Vandaag verzamelden 100 000 mensen in Berlijn voor een grote anti-nucleaire betoging. Groen!-kamerlid Kristof Calvo was één van hen. Voor Calvo is het duidelijk: de Duitse regering begaat een grote vergissing door het langer willen openhouden van haar kerncentrales en België mag niet dezelfde fout maken. Het is tijd voor meer zekerheid op vlak van energievoorziening en meer hernieuwbare energie.

Het langer openhouden van de kerncentrales fnuikt de hernieuwbare energiesector in Duitsland. Dat zal ook in ons land het geval zijn bij een gelijkaardige beslissing. Kristof Calvo, Groen!-kamerlid, licht toe: "Het ontwikkelen van hernieuwbare energie en het bestendigen van nucleaire energie gaan niet samen. Je kan elke euro maar één keer uitgeven. We moeten nu zoveel mogelijk middelen vrij maken voor het uitbouwen van hernieuwbare energie omdat hernieuwbare energie de meest duurzame en economisch rendabele manier is om energie op te wekken." België staat voor een nucleair najaar met debatten tijdens en na een eventuele formatie over de wet op de kernuitstap, de nucleaire rente en het afvalplan van NIRAS. De positie van Groen! is duidelijk. Kristof Calvo: "We mogen in België niet dezelfde fouten maken als in Duitsland. De kernuitstap in vraag blijven stellen is verloren energie. We kennen ondertussen de argumenten van de traditionele partijen. Met diezelfde argumenten kunnen ze ons nog steeds niet overtuigen, ook niet in het kader van eventuele formatiegesprekken."
De beslissing van de regering Merkel om de kerncentrales langer open te houden stuit op meer en meer protest in Duitsland. Het debat woedt volop. Met mogelijke problemen in de Bondsraad waar Merkel geen meerderheid meer heeft en procedures bij het Constitutioneel Hof. Het is lang niet zeker dat de centrales echt langer zullen openblijven. Een dergelijke onzekerheid kunnen we in België missen als kiespijn."Er zijn in ons land al genoeg kansen gemist op vlak van energie. Nu wordt het tijd om het potentieel van hernieuwbare energie en energiebesparing eindelijk te gaan benutten. Alleen wanneer er duidelijk voor de geplande kernuitstap wordt gekozen, creëren we een gunstig en stabiel investeringsklimaat voor de sectoren van de toekomst," besluit Calvo.

Contact: Kristof Calvo -