Real Food aanjager verduurzaming voedselproductie

18/09/2010 17:15

Coenraadts Communicatie

Ondernemers Beter Eten 2010 Congres: overleg en werk samen

Den Bosch (18 september 2010) - De groeiende belangstelling onder consumenten voor duurzamer eten vormt een steeds sterkere prikkel voor de producenten van standaardproducten binnen de agrofoodsector. Voor een gegarandeerde basisvoedselvoorziening blijft grootschalige productie noodzakelijk. Maar volumeproducenten dienen wel (verder) te verduurzamen om voldoende draagvlak binnen de samenleving te behouden. Dat is de belangrijkste conclusie van het Beter Eten 2010 Congres, waaraan ruim 300 vertegenwoordigers van agrofoodbedrijven, kennisinstellingen en landelijke en provinciale overheden hebben deelgenomen.

Het Congres vormde de opmaat naar het Beter Eten 2010 Festival, dit weekeinde in de Brabanthallen, dat geheel in het teken staat van gezond, oorspronkelijk, smaakvol en duurzaam geproduceerd voedsel.

Inleiders op het congres stelden unaniem vast dat duurzaamheid een niet meer weg te denken aspect is in het koopgedrag van de consument. Sterker nog, deze trend zal de komende jaren alleen maar verder toenemen, zo stelde Jan Willem Grievink, directeur van het Food Service Instituut Nederland.

Als organisatoren van het congres onderkennen Agro & Co Brabant en de ZLTO de groeiende marktkracht van Real Food (Beter Eten). Deze zal zich de komende jaren verder ontwikkelen, maar tevens de gangbare productie van voedsel in toenemende mate beïnvloeden. 'Wat in verschillende workshops sterk naar voren kwam was dat Beter Eten een soort alarmeringsfunctie voor de volumeproducenten kan hebben. Het stimuleert ze uiteindelijk hun eigen werkprocessen zodanig te verduurzamen dat het merendeel van de consumenten bereid blijft hun producten te kopen. Met name op het gebied van dierenwelzijn worden belangrijke stappen vooruit gemaakt', constateert Jac Warmerdam, directeur van Agro & Co.

Om de gewenste verduurzamingsslag te kunnen maken is het van belang dat niet alleen partijen binnen de Real Food nauwer met elkaar samenwerken, maar dat ook verbanden worden gelegd met de grootschalige producenten. Thema's als ketenverkorting en efficiëntere verwerking binnen de keten zullen hierbij veel aandacht krijgen.

De initiatieven hebben de steun van het kabinet. Ter afsluiting van het congres constateerde minister Verburg (LNV) 'met trots' dat de duurzame trend heeft ingezet. 'Het begin is er. Als we zo door gaan, dan blijven nog grotere slagen niet uit. Dan zijn we over vijftien jaar nog trotser op de hele keten van boer tot bord. Omdat de Nederlandse land- en tuinbouw dan 100 procent duurzaam is. Vanzelfsprekend duurzaam.'

Beter Eten 2010 Festival

Beter Eten 2010 wil de groeiende groep consumenten helpen de band met hun dagelijkse eten te herstellen. Door ze te laten kennismaken met het inmiddels rijke aanbod van oorspronkelijke en smakelijke producten. Producenten uit heel het land laten op meer dan 10.000 m2 zien wat ze in huis hebben. Bezoekers kunnen volop proeven en ideeën opdoen. In speciale kookdemonstraties en -workshops krijgen ze tips hoe producten het beste behandeld en bereid kunnen worden en welke verrassende smaakcombinaties er voorhanden zijn.

Beter Eten 2010 is daarmee hèt inspiratie-evenement voor de moderne, (zelf)bewuste consument die duurzaamheid en gezondheid weet te combineren met genieten. Voor een uitgebreid programma van festival en congres kunt u terecht op de website www.betereten2010.nl

http://www.betereten2010.nl

Noot voor de redacties (