Gemeente Ede


zaterdag, 18 september 2010

Airbornelanding en Airshow groot succes

Door: afdeling Communicatie Ede

De Airborne luchtlanding en de Jan Hilgers Memorial Airshow zaterdag 18 september 2010 op de Ginkelse Heide bij Ede waren een groot succes. Circa 35.000 mensen genoten van deze spectaculaire dag.

Captain "Goofy"

's Ochtends kon het publiek genieten van 700 parachutisten uit Engeland, Nederland en verschillende Natolanden zoals Amerika . 160 Veteranen van de slag om Arnhem waren de eregasten bij deze zesenzestigste herdenking. Zij komen elk jaar weer naar de Ginkelse Heide om hun kameraden van weleer de laatste eer te bewijzen.

Airshow
Daarna was het de beurt aan de groots opgezette Jan Hilgers Memorial Airshow. Jan Hilgers was de eerste Nederlander die, 100 jaar geleden, boven Nederland vloog in een gemotoriseerd vliegtuig. De show werd geopend door de zoon en kleinzoon van Jan Hilgers samen met burgemeester Cees van der Knaap. Met een rode knop zetten zij een vuurwerk in gang.

Vliegend overzichtDe show werd gegeven door 22 vliegtuigen die samen een vliegend overzicht gaven van 100 jaar luchtvaart. De piloten, vaak professionele vliegers die in hun vrije tijd in historische `kisten' vliegen, lieten het publiek versteld staan van hun spectaculaire kunsten.

Zoon Maurits Hilgers
"Dit had ik in geen 100 jaar verwacht" zegt zoon Maurits Hilgers, "Dit overtreft al mijn verwachtingen. Ik ben ontzettend blij en ontroerd´´. De Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow is zeer enthousiast over het verloop van de airshow. ´´Alle inspanningen van onze organisatie, de gemeente en de piloten kwam vanmiddag op een fantastische manier samen. Deze synergie heeft gezorgd voor een geweldig vliegevenement.´´ De hulpdiensten spreken van een geslaagd evenement. ``De toestroom van bezoekers heeft geen problemen opgeleverd. Ook op de heide zelf verliep alles rustig``, aldus een woordvoerder van de politie Gelderland-Midden.

Organisatie
Ook het weer werkte gelukkig mee, meldt de gemeente Ede. ``Alles verliep zoals we dat gehoopt hadden. Er deden zich geen verkeersproblemen voor. Veel mensen kozen voor de fiets, zoals was aanbevolen, of kwamen met speciale pendelbussen vanaf parkeerplaatsen in de omgeving``, aldus een woordvoerder.
Burgemeester Cees van der Knaap roemt de organisatie. ``Aan deze dag hebben duizenden mensen heel veel plezier beleefd. Daar ben ik trots op.´´