GroenLinks en VVD willen stop op pgb zo snel mogelijk opheffen

18/09/2010 17:27

PCOB

Tijdens het politiek plein op de 50PlusBeurs gaan opnieuw politici met elkaar en het publiek in discussie. Opnieuw zijn zorg en pensioen, maar ook veiligheid, belangrijke onderwerpen.

Linda Voortman (GroenLinks) is zich bewust van de waarde van het pgb (persoonsgebonden budget). "Mensen krijgen hierdoor een grote keuzevrijheid. Ze bepalen zelf bij wie en hoe ze hun zorg inkopen." Mark Harberts (VVD) sluit zich hierbij aan: "Het pgb bewijst keer op keer dat het zelf inkopen van zorg goedkoop is. De stop op de pgb's moet zo spoedig mogelijk terug gedraaid worden."

Ook de PCOB is een warm voorstander van pgb's. Mensen ervaren een grote mate van zelfstandigheid. Ook de zorgvragers zijn er enthousiast over: het aantal nieuwe toegekende aanvragen zit nu op zo'n 1500 per maand. Door de aanvragen, vanaf juli 2010 tot het eind van het jaar, een halt toe te roepen, raken er dit jaar mogelijk 9000 mensen gedupeerd. Gelukkig maakte eerder deze week minister Klink bekend het toch mogelijk te maken een pgb aan te vragen voor palliatieve zorg. De PCOB dat dit een eerste stap is op weg naar een herstel van de mogelijkheid tot pgb-aanvraag.

Fred Teeven (VVD) wijst de aanwezigen op de noodzaak van aandacht voor veiligheid en blauw op straat. Uit de reacties blijkt dat veel ouderen zich onveilig voelen op straat. Tegelijk wordt ook de 'witteboordencriminaliteit' aan de kaak gesteld. Samen met de andere partijen betreurt Teeven het voorkomen van deze vorm van criminaliteit. Wel verschillen de partijen in de aanpak en hun oplossing van deze problematiek.

http://www.pcob.nl