Waterschap Brabantse Delta


Lozing water suikerfabriek onder controle

Publicatiedatum : 18 september 2010

Door een technische storing bij de suikerfabriek in Stampersgat is op woensdag 15 september 10.000 m³ water dat vervuild is met suiker de Mark ingestroomd. De situatie is onder controle. De volksgezondheid is niet in gevaar geweest.

Waterbassin
De suikerfabriek in Stampersgat van Suiker Unie ligt aan de Mark. Door een technische storing in combinatie met de hevige regenval van de laatste tijd is het met suiker vervuilde water vanuit een waterbassin in de Mark terecht gekomen. Waterbassins zijn buffers voor het opvangen van water dat vrijkomt bij de verwerking van suikerbieten die voor driekwart uit water bestaan. De pogingen van Suiker Unie om het water terug te pompen mochten niet baten.

Maatregelen
Het geloosde water bevat suiker. Bacteriën in het oppervlaktewater ruimen het suiker op, maar hebben daarvoor wel zuurstof nodig. De hoeveelheid zuurstof in de Mark was daardoor aan het dalen. Hierdoor kunnen vissen in de problemen komen. Als beheerders van de watergangen sloegen waterschap Brabantse Delta en Rijkswaterstaat de handen ineen om de vervuiling aan te pakken. Om de waterkwaliteit zoveel mogelijk uit de kritieke zone te houden, zijn alle zeilen bijgezet om het vervuilde water zo snel mogelijk naar het Volkerak-Zoommeer te laten stromen. Eenmaal in het open water wordt namelijk de vervuiling flink verdund en vormt het minder gevaar voor vissen.

Gevaar geweken
Van Stampersgat tot de Prinselandse brug nabij het Volkerak-Zoommeer is het zuurstofgehalte buiten de gevarenzone gebleven. Door het openzetten van sluizen en het verlagen van het waterpeil van het Volkerak-Zoommeer kon zuurstofrijk water snel door de rivier de Mark worden aangevoerd en werd de vuilwaterbel naar het Volkerak-Zoommeer gestuurd. Afgelopen vrijdag kwam de eerste vervuiling in het Volkerak-Zoommeer terecht en bevond de staart zich nog op een kilometer afstand voorbij de Prinselandse brug. Even leek het gevaar toe te nemen toen op bepaalde punten de zuurstofconcentratie onder de kritieke normen dook. Zaterdagochtend bleek de vuilwaterbel bijna volledig in het Volkerak-Zoommeer te zijn gestroomd. Nergens zijn dode vissen aangetroffen. Hierna stroomt het geloosde water langzaam richting Westerschelde, waarna het uiteindelijk vanzelf oplost. Waterschap en Rijkswaterstaat blijven zuurstofrijk water doorspoelen en de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten houden.