Waterschap Groot Salland

Enthousiaste bezoekers tijdens Dag van de Dijk

18 september 2010

De Dag van de Dijk in Deventer, Zwolle en Kampen heeft zaterdag ongeveer 140 bezoekers getrokken. Langs verschillende fietsroutes werden allerlei 'dijkactiviteiten' georganiseerd door het Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe.

Deventer
Vanaf 11.00 uur druppelden de eerste bezoekers binnen bij Lo0ds 570. Daar werden de routes uitgedeeld, waarna de deelnemers enthousiast op de fiets stapten. Wethouder Marco Swart van de gemeente Deventer en dagelijks bestuurslid Hans de Jong van Waterschap Groot Salland fietsten met een transportfiets een stukje mee met de eerste bezoekers. Bij de Pothoofdkade gaf de gemeente Deventer een toelichting op de plannen. De laad- en losfunctie die deze kade vroeger had, wordt nu een afmeerplaats voor de riviercruisevaart.
Bij het IJsselhotel en in het clubhuis van de Zeil- & Motorbootvereniging Deventer werd uitleg gegeven over de uiterwaardvergraving bij de Worp en over het havencomplex in de Zandweerdplas. Mooi, maar ingrijpend was de reactie die veel werd gehoord. Middenin de uiterwaard vlakbij Huize Nieuw Rande lichtte Stichting IJssellandschap haar rol in het plan toe. De Stichting IJssellandschap moet er in de toekomst voor zorgen dat de doorstroming van de IJsseluiterwaarden gewaarborgd blijft door het kort houden van de begroeiing. Koeien zorgen hiervoor.

Zwolle
Om 11.00 uur ontving Annieta de Jong uit Ammerstol uit handen van dagelijks bestuurslid Bartus Jonkman van Groot Salland een cadeaupakket met "Nederland leeft met Water"- en National Geographic-items ter waarde van EUR 150,-. Zij was namelijk één van de vijf publiekswinnaars van de landelijke fotowedstrijd die Nederland leeft met Water samen met National Geographic uitschreef. Vanaf 11.00 uur kwamen de eerste bezoekers aan bij het Engelse Werk. Daar werden de routes uitgedeeld, waarna de belangstellenden enthousiast op de fiets stapten. De bezoekers waren erg geïnteresseerd in de toelichting die werd gegeven over de dijkverlegging Westenholte en de uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden. In de uiterwaard bij de Schellerdijk waren kinderen druk in de weer om speciale Dag van de Dijk-vliegers in de lucht te laten. Tevens werden daar verschillende vliegers gedemonstreerd, in alle soorten en maten. Ook was het informatiecentrum van het Buurtschap IJsselzone geopend tijdens deze dag.

Kampen
Vanaf 11.00 uur druppelden de eerste bezoekers binnen bij het Stedelijk Museum Kampen. Daar werd meer verteld over enkele waterschapsprojecten, zoals de balgstuw, de waterkering Kampen-Midden en Ruimte voor de Rivier. In de regen bezochten de belangstellenden de rondleiding over de waterkering Kampen-Midden: vol interesse bekeken zij de waterkerende deuren en hefschuiven. Op de dijk waren waterschapsmedewerkers aanwezig voor het geven van uitleg over dijken en plantengroei op dijk. Ook de Natuurvereniging IJsseldelta vertelde er over het natuurgebied. Ook konden de bezoekers door een telescoop verschillende vogelsoorten bekijken. Enkele kinderen gingen enthousiast aan de slag als dijkwachters.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl