Kokkerellen met Brabantse producten in kookwedstrijd Lekker van Streek

01/03/2010 11:45

Agro & Co en ZLTO

Tilburg/Den Bosch (1 maart 2010) - 54 Brabanders bepalen komend najaar wie met producten uit de eigen provincie de lekkerste gerechten op tafel kan toveren. Op initiatief van landbouworganisatie ZLTO en ontwikkelmaatschappij Agro & Co Brabant zendt Omroep Brabant vanaf september gedurende dertien weken de kookwedstrijd Lekker van Streek uit. De jurering staat onder leiding van Sven Uijttewaal, met zijn restaurant Coquille winnaar van de tv-wedstrijd Mijn Tent is Top. De presentatie is in handen van tv-personality Carla van Loon.

Koken uit de streek

Een belangrijke bijdrage aan het totale concept is afkomstig van culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan, auteur van tal van kookboeken en oprichtster van Allerhande. De kern van Lekker van Streek is de kookwedstrijd, Een afvalrace, waarvan de eerste uitzending staat gepland in de Week van de Smaak (19 - 26 september 2010). Negen voorrondes, drie halve finales en een finale later is er uiteindelijk één winnaar: de beste thuiskok van Brabant. De wedstrijd is bedoeld voor gewone, enthousiaste kokers die het heerlijk vinden om te koken met producten uit Brabant.

Iedereen met een heerlijk eigen gerecht op basis van Brabantse producten, kan zich vanaf vandaag aanmelden via www.lekkervanstreek.nl

Bourgondisch bewust

Noord-Brabant kent veel streekproducten, - authentiek, niet-industrieel, ongekunsteld en smaakvol - die het waard zijn onder de aandacht te worden gebracht. Iedereen heeft op fietsafstand wel een bedrijf die zulke producten verkoopt De kookwedstrijd maakt duidelijk dat de Bourgondische levensvreugde van de Brabander zich prima laat combineren met een moderne en bewuste omgang met regionale ingrediënten.

Nieuwe verbondenheid

Lekker van Streek sluit aan op het toenemende inzicht dat ons dagelijkse eten meer aandacht verdient. 'De afgelopen decennia waren vooral gericht op voedselzekerheid en gemak', analyseert culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan, 'Die uitgangspunten gingen ten koste van de oorspronkelijke kwaliteiten van ons voedsel en onze beleving ervan. Die verbondenheid is ingeruild voor vreugdeloos een avondhap naar binnen schuiven. De laatste jaren zie je een sterke behoefte om met dit patroon te breken1, maar veel mensen worstelen met de vraag hoe.'

Een tv-kookwedstrijd helpt volgens Ammerlaan de mensen op weg. 'De programma's en het begeleidende magazine bieden de deelnemers, kijkers en lezers de mogelijkheid om kennis te maken met het rijkdom aan producten in de eigen omgeving.'


1 Motivaction - Het potentieel van streekproducten (sep. 2009)

Passie en smaak

De kookwedstrijd is een initiatief van ZLTO en Agro & Co. Beide organisaties willen de agrofoodsector nieuwe horizonten bieden. De huidige crisis confronteert de samenleving. maar ook de agrarische sector, met haar eigen grenzen. Die beperking biedt echter consument en producent ook ruimte nieuwe wegen in te slaan. Zoals een herwaardering van het streekproduct.

'Consumenten zullen meer en meer vragen naar oorspronkelijke producten, relatief kleinschalig geproduceerd, zonder onnodige toevoegingen en met een heldere identiteit', voorspelt Gerard van Oosten, directeur van ZLTO. 'Een heel praktische invulling van duurzaamheid en verbondenheid, waaraan aardappelen, groente, fruit, zuivel en vlees uit de eigen regio een waardevolle bijdrage kunnen leveren. In streekproducten komen passie en smaak samen en ze zijn vaak nog gezonder ook. '

Initiatiefnemers

Behalve door ZLTO en Agro & Co Brabant wordt aan Lekker van streek meegewerkt door Provincie Noord-Brabant en Vrijetijdshuis Brabant. Lekker van streek krijgt een financiële bijdrage uit het project GROEI.kans, het interregionale groeiprogramma voor de grensregio (Zuid-)Nederland-Vlaanderen.

Internet & Magazine

Behalve op tv is Lekker van Streek ook op internet te volgen. De speciale Lekker van Streek-website is vanaf vandaag geopend en gaat ook tal van andere informatie bieden, zoals extra recepten, praktische tips over in Brabant aanwezige streekproducten en informatie over waar die ingrediënten te verkrijgen zijn. Gelijktijdig met de kookwedstrijd verschijnt na de zomer het magazine Lekker van Streek.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.zlto.nl

http://www.agroenco.nl