KRO

Zondag in KRO Brandpunt: Een reconstructie van het bezoek van Balkenende aan Bush

Uitzenddatum: 19/09/2010

Zondag 19 september (22.15 uur, N2) brengt KRO Brandpunt het verhaal achter de ontmoeting tussen Balkenende en Bush met een speciaal door Bush vrijgegeven foto. Ook gaat Brandpunt op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het verder moet met het ontredderde België. Want nergens is de reputatie van de kerk door het grootschalig seksueel misbruik zo ten gronde gericht als bij onze zuiderburen. En tot slot in deze uitzending een reportage over de strijd van het kleine café: aanpassen aan de eisen van de tijd of klein houden met stamgasten en tafelkleedjes.

Onze man in Washington
Jan Peter Balkenende zwaait binnenkort af als premier. KRO Brandpunt blikt terug op een beladen bezoek dat Balkenende in 2003 bracht aan George W. Bush. Een verlegen en nerveuze premier die dan nog het Harry Potter stempel met zich meedraagt. De Amerikaanse president bedankt Balkenende omstandig voor zijn steun aan de oorlog tegen Irak. De ontmoeting werd gefilmd, de beelden werden klassiek. KRO Brandpunt toont een speciaal door Bush vrij gegeven foto van het aansluitende ontbijt en vertelt het verhaal achter deze ontmoeting. Sven Kockelmann ging naar Washington en sprak met direct betrokkenen over een historisch bezoek.

België na de Zonde
Geen katholieke school of internaat waar priesters zich niet vergrepen aan kinderen. Een bisschop die dertien jaar lang zijn neefje seksueel misbruikt . Een gewezen aartsbisschop die zijn pedofiele collega de hand boven het hoofd houdt en Justitie die zelfs graven van bisschoppen opent op zoek naar verborgen dossiers. Seksueel misbruik is een wereldwijd probleem, ook Nederland kreeg deze week weer zijn deel met de beschuldigingen tegen oud-bisschop Gijsen, maar nergens is de reputatie van de kerk in zo'n duizelingwekkend vaart ten gronde gericht als in België . Fons de Poel dwaalt met Andre Truyman, Belg, uitgetreden priester , documentairemaker door Antwerpen op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het nu verder moet met het ontredderde België.

De strijd om het kleine café
In het noorden van ons land woedt een koppige strijd om een café aan de kleinste haven van Nederland. Aan het slik van de Waddenzee ligt het gehucht Noordpolderzijl met het eeuwenoude café Het Zielhoes. De overheid wil het aanpassen aan de eisen van de tijd. Een multifunctioneel centrum met douches en andere wellness voorzieningen voor wadlopers en dagjesmensen. De stamgasten vechten voor de kleedjes op tafel en bloemen op het behang. Aart Zeeman ging naar Noordpolderzijl en peilde de meningen over het eeuwige dilemma tussen meegaan met de vaart der volkeren of behouden wat er nog is.

KRO Brandpunt, zondag 19 september, 22.15 uur, Nederland 2