Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam/Zaandam, 1 september 2010

Topveld aan start Dam tot Damloop 2010

- Man-vrouw wedstrijd krijgt extra dimensie -

De organisatie van de 26e Dam tot Damloop heeft enkele absolute wereldtoppers aangetrokken voor de wedstrijd over 10 Engelse Mijl. Moses Masai en Sileshi Sihine gaan op zondag 19 september in ieder geval de strijd met elkaar aan. Naast Lornah Kiplagat en Hilda Kibet wist Le Champion ook Doris Changeiywo aan te trekken. Zij geldt als een groot talent. Het belooft snel te gaan, aangezien het Dam tot Dam parcours als het snelste ter wereld te boek staat.

Le Champion is verheugd Moses Masai, de winnaar van 2009, weer aan de start te hebben staan. De Keniaan liep dit jaar nog niet veel, maar toonde zich sterk bij de wedstrijden waaraan hij deelnam. Zo won hij de felbegeerde World's Best 10K in Puerto Rico. Een altijd zwaar bevochten evenement, vanwege de immer sterke bezetting, de hoge luchtvochtigheid en de warmte. Onlangs nog werd hij zevende op de 5.000 meter tijdens de Diamond League in Zurich. De Ethiopische Sileshi Sihine komt van de baan en is een carrière op de weg aan het opbouwen. De combinatie van snelheid en kracht is zijn handelsmerk geworden. Hij is een geduchte tegenstander voor Masai. Achter zijn naam prijken in ieder geval twee zilveren medailles op de 10.000 meter van de Olympische Spelen in Athene en Beijing.

Traditiegetrouw is er uiteraard weer de wedstrijd tussen de mannen en de vrouwen. Iedereen herinnert zich nog wel de wedstrijd tussen Moses en Linet Masai vorig jaar. De eer binnen de familie stond op het spel, maar ook de strijd tussen de seksen. De vrouwen starten een paar minuten eerder dan de mannen op de Prins Hendrikkade in Amsterdam, ook dit jaar is dat 5.46 minuten (het tijdsverschil tussen het parcoursrecord bij de mannen en de vrouwen). In 2009 bleef zus Linet haar broer Moses voor. Zij is er dit jaar niet bij, maar Moses' vrouw Doris Changeiywo gaat dit keer de strijd met hem aan. Deze man-vrouw wedstrijd is via een link op www.damloop.nl live te volgen. Changeiywo loopt onder meer tegen Lornah Kiplagat en Hilda Kibet. Zij is opgeleid in het High Altitude Training Centre van Kiplagat, waar jonge talentvolle Keniaanse meisjes een kans wordt geboden zich op sportief en educatief gebied te ontwikkelen. Changeiywo neemt het dus op tegen haar mentor Kiplagat, die zelf gebrand is op een overwinning, maar ook op het terugpakken van haar wereldrecord dat vorig jaar door Masai is verbeterd. De atlete uit Groet liep in 2006 tijdens de Dam tot Damloop 50.50 minuten. Linet Masai finishte in 2009 op de Peperstraat in Zaandam na 50.38 minuten, waarmee ze de wereldranglijst 10 EM 2009 op de weg aanvoert. Op deze lijst staan zeven deelneemsters aan de Dam tot Damloop 2009 in de top-10, plaats een tot en met vijf wordt strak ingenomen door de Dam tot Damloop. Bij de mannen staat Moses Masai op een tweede plaats met 45.15 minuten. Hier staan vier deelnemers aan de Dam tot Damloop 2009 in de top-10. In die top-10 staat de Dam tot Damloop als enige Europese wedstrijd vermeld. Het geeft wereldwijd aan hoe snel het parcours van Amsterdam naar Zaandam is.

Foto: Winnaar Dam tot Damloop 2009, Moses Masai.
(Credit) Erik van Leeuwen

Noot voor redacties


Noot aan de redactie (