Ingezonden persbericht


Zondag Waterdag uniek moment om water te 'volgen'
Jaarlijkse open dag Waterschap De Dommel dit keer op waterzuivering Tilburg

Zondag 19 september organiseert Waterschap De Dommel voor de 5de maal zijn jaarlijkse open dag Zondag Waterdag. Op deze dag, voor het hele gezin, laat het waterschap zien hoe ze samen met zijn partners dagelijks werkt aan water in Midden-Brabant. Zondag Waterdag vindt plaats op rioolwaterzuiveringsinstallatieTilburg, die voor één keer is opengesteld voor publiek. Onder het motto 'Volg het water' kunnen bezoekers met eigen ogen zien waar het vieze rioolwater blijft en ontdekken wat er leeft in beek of sloot. Zo is er een looproute door de waterzuivering, zijn er wandel- en boottochten onder leiding van een gids en kunnen kinderen én volwassenen letterlijk over water lopen.

Waterschap De Dommel is dé waterpartner in Midden-Brabant. Samen met anderen werkt zij aan voldoende, schoon en veilig water. Om het publiek kennis te laten maken met dit belangrijke werk, organiseert het waterschap ieder jaar een open dag. De dag biedt de bezoekers informatie, maar ook volop vermaak. Er is voor elk wat wils en dat maakt Zondag Waterdag een ideaal gezinsuitje in de nazomer. Zondag Waterdag is gratis toegankelijk en begint om 11.00 uur.

Looproute door rioolwaterzuivering

Op rioolwaterzuivering Tilburg komt al het vieze rioolwater van gemeente Tilburg en de dorpen Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel binnen, bij elkaar ruim 70.000 kubieke meter per dag. Bij extreem veel regen kan dit oplopen tot 450.000 kuub per dag. Maar wat gebeurt er met dat vieze water zodra het bij de zuivering aankomt? Speciaal voor Zondag Waterdag is er een looproute met informatie uitgezet. Zo kunnen bezoekers stap voor stap zien en ruiken hoe het water weer schoon wordt en waar al dat water blijft. Dit is een unieke kans om de waterzuivering te bekijken. Bijzonder aan deze zuivering is dat hier energie wordt gewonnen. Met deze energie voorziet de zuivering in de helft van zijn eigen energiebehoefte.

Water en natuur ontdekken
Naast het zuiveren van afvalwater, heeft Waterschap De Dommel een belangrijke taak in het beheer van het landschap en het behoud van de soortenrijkdom (biodiversiteit). Op diverse plaatsen worden de beekdalen weer natuurlijk ingericht. Langs die beken en andere waterlopen kunnen wildlevende dieren zich verplaatsen van de ene naar de andere plek (ecologische verbindingen). Het waterschap zorgt voor de waterhuishouding in de natuurgebieden en in het landbouwgebied. Waterschap De Dommel verzorgt veel van het onderhoud aan beken, sloten en ander water. Tijdens Zondag Waterdag kunnen bezoekers zien en ervaren wat dit werk inhoudt. Kinderen kunnen met een schepnet door het water scheppen en zelf zien wat er in dat water leeft, er is een wandeling langs de vijver voor het gezuiverde water onder leiding van een gids en er zijn boottochtjes over die vijver. Het gezuiverde water gaat naar de Zandleij. Die kan echter niet al het water in één keer verwerken. Het te veel aan water wordt daarom eerst opgevangen in de vijver.

Waterpret
Water is essentieel voor mens en natuur, maar zorgt ook voor veel plezier. Daarom is er op Zondag Waterdag een waterbassin waarin kinderen én volwassenen in speciale Aquabubbles kunnen lopen op het water. Ook de kruikenzeikersrace zorgt voor echte Tilburgse waterpret. Voor voorpret is er een speciaal watergame op www.dommelspel.nl te vinden.

Tilburgse bedrijven en water
Waterschap De Dommel werkt niet alleen aan water. Op Zondag Waterdag laten Tilburgse bedrijven zoals Attero, FUJIFILM én gemeente Tilburg zien wat water voor hen betekent en hoe ook zij dagelijks werken aan water. Slibverwerkingsbedrijf SNB uit Moerdijk laat zien hoe zij duurzaam omgaan met het restslib van onder andere de zuivering uit Tilburg.

Energie uit afvalwater

Op poep een lamp laten branden? Dit lijkt misschien toekomstmuziek, maar niet in Tilburg. Nu al wordt afvalwater uit Tilburg en omstreken omgezet in groene energie. De komende paar jaar verbetert het waterschap dit proces en haalt zij grote hoeveelheden energie uit het afvalwater. Dit is een van de vele slimme oplossingen die Waterschap De Dommel voortdurend ontwikkelt om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Op Zondag Waterdag laat het waterschap zien hoe het werkt en kunnen kinderen letterlijk een lamp laten branden op 'nepdrollen'.

Gratis toegang

Zondag Waterdag is vrij toegankelijk en op het horecaplein is er gratis koffie, thee of limonade. Ook minder valide mensen zijn van harte welkom. Hier is speciaal vervoer op het terrein voor geregeld. Zondag Waterdag vindt plaats op Rioolwaterzuivering Tilburg, Vloeiveldweg 2, tussen 11:00 en 17:00 uur.Voor meer informatie kijk op www.zondagwaterdag.nl en speel het waterspel op www.dommelspel.nl en win een mooie prijs.

Noot voor de redactie