Spectaculaire actie Tortura no es Cultura tegen stierenvechten Madrid


Protest tegen manier waarop burgerinitiatief tegen stierengevechten wordt behandeld en tegen subsidies verleend aan stierenvechtindustrie

MADRID, 20100916 -- Platform 'La Tortura no es Cultura', bestaande uit de belangrijkste Spaanse dierenbeschermingsorganisaties en het in Nederland gevestigde CAS International, protesteert op zondag 19 september om 12:00 uur tegen het gebrek aan interesse bij Madrileense politici voor de weerstand tegen het stierenvechten in deelstaat Madrid. 51.600 Madrilenen gaven onlangs aan dat zij de uitzondering voor stieren uit de Dierenbeschermingswet willen schrappen (stieren mogen gemarteld en gedood worden tijdens 'feesten', terwijl andere dieren wél worden beschermd). Daarnaast blijkt uit onderzoek van bureau Gallup-IG Investiga dat 62% van de Madrilenen zich tegen het stierenvechten verklaart.

Journaliste Ruth Toledano leest tijdens de manifestatie een verklaring voor waarin zij uitlegt wat de sociaal-economische gevolgen zijn van het in stand houden van het stierenvechten voor de Madrilenen. Zij benadrukt dat in 2010 ¤ 2,72 miljoen aan subsidies naar de stierenvechtindustrie in Madrid gaat. Dit is bijna een miljoen euro meer dan er bijvoorbeeld naar het onderhoud van bejaardentehuizen in de regio gaat.

"De burger verzet zich steeds meer tegen het stierenvechten, maar als hij dan bij de regionale overheid aanklopt, wordt hij niet gehoord. In heel Spanje is de meerderheid van de inwoners tegen het stierenvechten, maar nog steeds gaan er miljoenen aan subsidies aan de stierenvechtindustrie, terwijl de gewone burger in een financiële crisis verkeert", aldus de president van La Tortura no es Cultura, Marta Esteban.

Marius Kolff, directeur CAS International: "Wij steunen onze Spaanse zusterorganisaties in hun strijd tegen het stierenvechten. Met name nu deelstaat Catalonië heeft besloten het stierenvechten te verbieden, wordt het ook voor de media en politici duidelijk dat dit dierenleed ook in de rest van Spanje en de andere stierenvechtlanden door een overgrote meerderheid afgekeurd wordt".