Ingezonden persbericht



Amsterdam/Zaandam, 1 juli 2010

Lornah Kiplagat en Hilda Kibet vastgelegd

voor 26e Dam tot Damloop

Stichting Sportevenementen Le Champion, organisator van de 26e editie van de Dam tot Damloop, heeft twee absolute topatletes weten vast te leggen. Zowel Lornah Kiplagat als haar nichtje Hilda Kibet staan op 19 september aan de start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam voor hun wedstrijd over 10 Engelse Mijl.

Lornah Kiplagat won in 2000, 2002 en 2006 al eens de Dam tot Damloop. In 2002 en 2006 liep ze zelfs een wereldtijd over de 10 Engelse Mijl. De atlete uit Groet finishte in respectievelijk 50.54 en 50,50 min. Die tijden werden vorig jaar verbeterd door haar voormalige Keniaanse landgenote Linet Masai (50,38). Eergevoelig als Kiplagat is, zal ze gebrand zijn om het record terug te brengen naar Nederland. Kiplagat, die lange tijd geblesseerd is geweest in 2008, maakte haar comeback tijdens de Runner's World Zandvoort Circuit Run eind maart van dit jaar. Met goed gevolg. De atlete is helemaal op de weg terug. Eind juni won ze de stratenloop van Appingedam over 10 km in 31,53 min. Hoogtepunt dit jaar is het wereldkampioenschap halve marathon op de weg. Dat wordt op 16 oktober gehouden in het Chinese Nanning. Kiplagat ziet de Dam tot Damloop als een perfecte voorbereiding daarop. Maar ze wil deze sfeervolle wedstrijd natuurlijk ook winnen, vooral van haar jongere landgenote Kibet.

In 2007 en 2009 werd Kibet tweede. Het lukte haar nog niet de Dam tot Damloop op haar naam te schrijven. Kibet is in training voor de Europese kampioenschappen in Barcelona waar ze deelneemt aan de 10.000 meter. Tijdens het wereldkampioenschap cross in maart van dit jaar eindigde ze op een tiende plaats, als beste Europese. In mei liep ze twee wegwedstrijden over 10 kilometer in Glasgow en in Bangalore. Op 28 juli staat Kibet aan de start van haar Europese kampioenschap waar haar doel is een medaille te halen. Misschien staat er op 19 september een kersverse Nederlandse Europees kampioene aan de start van de 26e Dam tot Damloop.

Noot voor redacties

Noot aan de redactie (