Ingezonden persbericht


Nijmegen, 22 juni 2010

Persbericht

Over klimaat gesproken

Vanaf 19 september presenteert het Natuurmuseum Nijmegen de tentoonstelling Over klimaat gesproken. Deze zeer actuele tentoonstelling legt uit hoe het klimaat werkt en laat zien dat de rol van CO2 allesbepalend is voor het klimaat. De expositie is te zien tot en met 20 februari 2011.

Waarom verandert het klimaat als het poolijs het zonlicht niet meer weerkaatst? Wat zijn zonnevlekken en wat hebben zij met een ijstijd te maken? Over klimaat gesproken gaat dieper in op de geschiedenis van het klimaat, waarbij de veranderingen in de atmosfeersamenstelling, de temperatuur en het zeespiegelniveau de aandacht krijgen. Sinds de vorming van de planeet aarde zijn vijf ijstijdvakken en minstens twee broeikasperioden tot ontwikkeling gekomen, die elk miljoenen jaren hebben geduurd. Gedurende zo'n broeikasperiode heerste er zelfs een subtropisch klimaat op de Noordpool!

Wetenschappers begonnen in de jaren vijftig van de vorige eeuw met het meten van CO2 in de dampkring. Het tempo waarin de CO2-uitstoot het afgelopen decennium is toegenomen, ligt hoger dan in alle gemeten decenna daarvoor. Het lijkt dan ook logisch dat het menselijk handelen - zoals industrialisatie en ontbossing - deze klimaatverandering heeft veroorzaakt. Klopt deze theorie en heeft Al Gore gelijk?

Over klimaat gesproken geeft een overzichtelijk antwoord op al deze vragen. Voor mensen die de opwarming van het klimaat nauw aan het hart ligt, is deze tentoonstelling over het even tijdloze als hedendaagse thema 'klimaat' verplichte kost!

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 4, - voor volwassenen, ¤ 2,50 voor kinderen en ¤ 3,- voor 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.