Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Collecteweek Nierstichting van 19 t/m 25 september

NIERSTICHTING ZET MENSEN AAN HET DENKEN
OVER ORGAANDONATIE IN VERRASSENDE CAMPAGNE

Bussum, 30 augustus 2010 - 'Zou je een orgaan van een ander willen, als dat je leven zou redden? Maar ben je zelf al donor?' Deze vragen staan centraal in een bijzondere campagne waarvoor de Nierstichting aan de vooravond van de Nationale Collecteweek de aftrap geeft. Een campagne die het vraagstuk over orgaandonatie op geheel nieuwe wijze benadert. De campagne zet mensen aan het denken over wederkerigheid: Als je een donororgaan zou willen ontvangen, zou je dan ook niet bereid moeten zijn om te geven? De Nierstichting hoopt hiermee het onderwerp orgaandonatie dichterbij huis te brengen.

In de collecteweek van de Nierstichting - van 19 tot en met 25 september - staat dit jaar het thema orgaandonatie centraal. Dit gebeurt in de vorm van een grootse landelijke campagne die het thema orgaandonatie op een nieuwe manier bespreekbaar maakt. Met als doel mensen die nog niet geregistreerd staan aan het denken te zetten en te stimuleren donor te worden. Deze boodschap wordt onder andere uitgedragen in een bijzonder televisie- en bioscoopspotje waarin mensen op straat (geen acteurs) aan het woord komen over de vraag wat zij zouden doen als ze zelf een orgaan nodig hadden.

Gewetensvraag
"Over orgaandonatie zijn al jaren verschillende campagnes gevoerd met als doel meer donoren te werven. In tegenstelling tot eerdere campagnes - waarbij het perspectief van de wachtende patiënt het belangrijkste uitgangspunt was - heeft deze campagne een verrassende invalshoek, die van jezelf. Er zijn maar weinig mensen die een orgaan van een ander zouden weigeren als dat hun leven kan redden. Maar als van ons wordt verwacht zélf iets terug te doen, is het antwoord een stuk moeilijker", zegt Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting. "Met deze campagne willen we mensen die geen donor zijn hierover laten nadenken. Uiteraard hopen we dat veel mensen zich als donor aanmelden, want dat is hard nodig." De Nierstichting heeft er in de afgelopen jaren alles aan gedaan om een structurele oplossing voor het grote tekort aan orgaandonoren te realiseren. "We hebben het thema orgaandonatie - mede door ons pleidooi voor een ander systeem van donorregistratie - meer dan ooit op de agenda gezet. Hoewel campagnes het vraagstuk niet oplossen, kunnen zij mensen wel aan het denken zetten", aldus Oostrom.

Nierstichting Collecteweek
Van 19 tot en met 25 september staat de jaarlijkse Collecteweek op het programma. Dan gaan zo'n 80.000 collectanten van deur tot deur om geld in te zamelen voor de Nierstichting. De Nierstichting krijgt geen geld van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. Met dit geld doet de Nierstichting er alles aan om nierziekten te voorkomen en nierpatiënten te helpen. Nierfalen is namelijk een sluipend en onomkeerbaar ziekteproces en een medicijn tegen nierziekten bestaat niet. Bij meer dan 40.000 Nederlanders werken de nieren slecht en bij duizenden patiënten helemaal niet meer. "Voor nierpatiënten met ernstig nierfunctieverlies bestaan eigenlijk weinig opties: dialyse, niertransplantatie of de dood. Dat klinkt misschien hard, maar helaas is dit wel de realiteit", zegt Oostrom. "Dialyse is een levensreddende behandeling, maar erg zwaar en neemt slechts twintig procent van de nierfunctie over. Daarom voelen nierpatiënten zich vaak ziek en gaat hun conditie steeds verder achteruit. Eigenlijk is dialyse geen leven, maar óverleven. Een niertransplantatie is meestal de beste oplossing, maar er is nog steeds sprake van een groot tekort aan orgaandonoren. Bovendien is de verwachting dat het aantal nierpatiënten sterk zal stijgen als gevolg van de vergrijzing en een ongezonde leefstijl. Om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden, hebben we veel geld nodig. De inkomsten uit de collecte zijn dan ook cruciaal voor de Nierstichting."


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (