Moedersterfte: óók vrouwen in ver afgelegen gebieden bereiken!

23/09/2010 20:18

Cordaid

Dit is een rectificatie van een eerder verzonden persbericht. De afkorting RDRS in alinea twee is aangepast.

De wereldwijde daling van het moedersterftecijfer is beslist hoopgevend te noemen. Helaas gaat deze positieve trend nog niet altijd op voor vrouwen die in ver afgelegen gebieden zoals het noorden van Bangladesh wonen. De lokale organisatie RDRS werkt sinds een paar jaar met steun van Cordaid Memisa aan structurele verbetering van de gezondheidszorg voor zwangere en pas bevallen vrouwen in dit afgelegen gebied. Het aantal vrouwen dat overlijdt aan zwangerschapsgerelateerde complicaties is daardoor verminderd. Toch is er nog heel veel nodig om deze positieve tendens blijvend en met nog beter resultaat door te zetten. Want, er is wel een verbetering zichtbaar maar nog lang niet genoeg. Voor het behalen van de doelstelling van 75% vermindering van moedersterfte in 2015 -ten opzichte van 1990- is het noodzakelijk om veel meer traditionele vroedvrouwen en verloskundig personeel op te leiden. Daarbij horen ook forse investeringen op faciliteiten in de gezondheidzorg. Bangladesh loopt nog steeds ver achter als het gaat om terugdringen van moedersterfte. Het land behoort tot de groep van 11 ontwikkelingslanden die 65% van de wereldwijde moedersterfte voor hun rekening nemen.

Morgen, vrijdag 24 september 2010, start de campagne 'stopmoedersterftenu.nl'. Een landelijke campagne van Cordaid Memisa waarin Leontine Borsato, ambassadeur van Cordaid Memisa, zich inzet.

Afgelopen week bezocht Leontine Borsato een Cordaid Memisa gezondheidsproject in Bangladesh. Cordaid Memisa werkt hier samen met RDRS (Rangpur Dinajpur Rural Service), een lokale organisatie die zich richt op structurele verbetering van gezondheidszorg rond zwangere vrouwen en helpt hiermee moedersterfte terug te dringen. Traditionele vroedvrouwen -tba's (=Traditional Birth Attendants)- worden getraind zodat ze zwangerschapsgerelateerde complicaties zoals een te hoge bloeddruk en overmatig bloedverlies tijdig kunnen signaleren. Vertrouwt de tba het niet dan wordt de vrouw direct voor controle doorgestuurd naar een naburige kliniek. Daarnaast ontvangen zwangere vrouwen de zogenaamde 'Safe delivery kit'. Een bevallingskit met daarin bijvoorbeeld een steriel scheermesje om de navelstreng mee af te snijden, een bevallingsmatje om het bloedverlies in de gaten te kunnen houden en pillen die ervoor zorgen dat de placenta in z'n geheel wordt afgestoten. Levensreddende hulpmiddelen die nog maar een paar jaar geleden niet voorhanden waren. Een enorme stap voorwaarts voor zwangere vrouwen in Noord Bangladesh die zich nu meer en meer mogen verheugen op de veilige komst van hun kindje. Maar, pas als alle vrouwen toegang hebben tot goede verloskundige zorg kan men van succes spreken. Meer en beter getrainde tba's, extra verloskundigen en gynaecologen én uitbreiding van de gezondheidscentra zijn nodig om het moedersterftecijfer in Bangladesh daadwerkelijk terug te dringen. Samen met Leontine Borsato voert Cordaid Memisa hiervoor de komende weken de campagne www.stopmoedersterftenu.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.stopmoedersterftenu.nl