Ingezonden persbericht


Remember September: Bevrijdingsfestival in het Bevrijdingsmuseum

Op zondag 19 september 2010 organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 het jaarlijkse Bevrijdingsfestival. Het is dan 66 jaar geleden dat Operatie Market Garden in het Rijk van Nijmegen van start ging en grote delen van dit gebied werden bevrijd. Dit wordt gevierd met een uitgebreid programma in en rond het Bevrijdingsmuseum, van 10.30 tot 17.00 uur.

Er is van alles te beleven. Kinderen bieden op de grote kindervrijmarkt hun spullen te koop aan. Ook kunnen ze een plekje zoeken en hun eigen muziek maken of andere voorstellingen geven. Aan het einde van de dag worden enkele prachtige prijzen uitgereikt voor de mooiste optredens.

Er zijn diverse kinderattracties: zo is er een springkussen, een circuswinkel en een doorlopend filmprogramma. Bezoekers vanaf 4 jaar kunnen zich uitleven bij het Circus. Vanaf 10.30 uur gaan de waaghalzen in de piste aan de slag, waar verschillende materialen klaarstaan voor een stoomcursus tot circusartiest. Om de opmaat naar de Bevrijding te vieren zijn er verder leuke 'oud-Hollandse spellen' zoals de Kop van Jut, een ballonwedstrijd, schietsalon, hoefijzer gooien en een Bevrijdingsspel met sleutels. Tevens geeft een Static Show van bevrijdingsvoertuigen kleur aan de bevrijdingsmarkt. Er bestaat zelfs tegen betaling, E 9,50 p.p., de mogelijkheid om onder leiding van een gids een ritje te maken in deze historische voertuigen. Hiervoor kunt u reserveren. U krijgt dan tevens een gratis vrijkaartje voor het museum.

Op het museumterrein wordt een uitgebreid muziekprogramma aangeboden met onder andere McSpierburgh, Theo Diepenbrock en de klapper van de dag de Bill Baker's Big Band. Vanaf 13.00 uur is er een swingend optreden van deze band: De band heeft zich gespecialiseerd in de herkenbare Big Bandmuziek uit de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. De muziek van grote namen als Glenn Miller, Duke Ellington, Benny Goodman en Count Basie staan regelmatig op de lessenaar.

Binnen in het museum kan de tentoonstelling 'Krabbels en Klodders' worden bezocht. 'Krabbels en Klodders' is een bijzonder manuscript uit de Tweede Wereldoorlog. Het geeft een getekend beeld van het laatste jaar van de bezetting, van april 1944 tot en met de Bevrijding in mei 1945. Radiotechnicus Frans Brouwer heeft het manuscript in het grootste geheim geschreven en getekend. In het kader van deze tentoonstelling zal een striptekenaar een workshop geven aan kinderen die een strip willen leren tekenen.

Op 19 september loopt tevens door het Bevrijdingsmuseum de jaarlijkse Euregio Wandeltocht 'Wandelen in Vrijheid'. De lopers wandelen door het prachtige landschap in de omgeving van Groesbeek!