Ingezonden persbericht


September 2010

2e editie unieke Fair Trade Beurs
Ethical and Fair Trade Market Place

19 - 21 september, beursgebouw Eindhoven

Precies een jaar geleden vond de eerste ETFAM beurs plaats als een reactie op maatschappelijke ontwikkelingen. De stelling 'De maatschappij schreeuwt om maatschappelijk verantwoord ondernemen' heeft duidelijk vorm gekregen tijdens de beurs en in de periode daarna. De trend die al was ingezet en die door ETFAM verder is aangewakkerd, vertaalt zich steeds meer en steeds beter naar eerlijk, zuiver en duurzaam ondernemen. Ondernemersethiek wordt belangrijker dan snelle winst. Het besef dat fair trade toch leidt tot financiële winst, maar ook tot sociale winst neemt gelukkig steeds verder toe.

De ETFAM-beurs van 19 t/m 21 september 2010 in Eindhoven is een platform waar bedrijven en instellingen rechtstreeks in contact komen met ondernemers uit ontwikkelingslanden en opkomende economieën om wederzijds kansen te creëren. Het draait niet alleen om eerlijk handelen, maar ook om interactie en kansen voor het Nederlandse MKB.

Active matching
Het matching Plaza is het middelpunt van de beurs. Hier treffen producenten, inkopers, handelaars en ontwerpers elkaar. Hier ontstaan vernieuwende kwaliteitsproducten en interessante ontwerpopdrachten, terwijl producenten uit ontwikkelingslanden gemakkelijker en sneller toegang tot de West-Europese markten krijgen. Active matching vindt op drie manieren plaats via: Turbotridates, korte snelle kennismakingen tussen inkopers, producenten en ontwerpers; De mini Pressure Cooker, een vooraf vastgestelde koppeling tussen inkopers, producenten en ontwerpers, eventueel een vervolg op de Turbotridate; Actieve koppeling vindt plaats op aanvraag van inkopende partijen, waarbij ETFAM begeleiding biedt om de meest ideale aansluiting met andere partijen te bewerkstelligen.

'Fair Trade Gemeente: hoe werkt het?', 'Between Fair and Fake' en 'Social Auditing'. Het is slechts een greep uit de vele inspirerende workshops over duurzame ontwikkeling en marketingkansen op de ETFAM Trade Fair 2010. Speciale gast is de Amerikaanse schrijfster Mary Cantando.

De workshops nemen een belangrijke plaats in op de European Ethical and Fair Market Place, knikt directeur Chris Aelberts. "ETFAM heeft diverse sprekers uitgenodigd en daar zijn we heel trots op. Het gaat om specifieke kennisoverdracht en dat is ontzettend belangrijk." De ETFAM Trade Fair is een jaarlijkse business-to-business beurs voor producenten en inkopers van ethische en Fair Trade goederen. De beurs en de workshops zijn gratis te bezoeken.

Chris is blij met alle sprekers, maar op de aanwezigheid van de Amerikaanse schrijfster Mary Cantando en de stichting Yente is hij extra trots. "Het Yente-team doet geweldig werk", vertelt Chris enthousiast. Zij brengt vrouwelijke ondernemers uit ontwikkelingslanden in contact met onderneemsters in Nederland. Op een aantal terreinen werken Yente en ETFAM intensief samen."

Om het onderwerp nog eens extra onder de aandacht te brengen van de beursbezoeker, houdt de schrijfster op maandag 20 september een lezing in de Congres Hal 1 van het Beursgebouw. Directe aanleiding is haar indrukwekkende boek Leading with care. In het boek benadrukt Cantando het belang van uitwisseling van kennis, ervaring en kansen tussen vrouwelijke ondernemers overal ter wereld. De lezing begint om 11.30 uur. Stichting Yente en Cantando sluiten de dag samen af met een workshop Women entrepreneurs, their role in social change and development.

Opening en workshops
De eerste workshop van de Traide Fair 2010 start op zondag 19 september, na de officiële opening door de burgemeester van Eindhoven en de directie van ETFAM. De workshop wordt gehouden door een aantal medewerkers van ETFAM. Zij geven onder meer informatie over hun Business Model & Business Units. Ook worden tijdens diverse workshops een aantal businesscases besproken. "Wij richten ons op drie continenten", legt Chris uit. "Behalve Afrika zijn dat Latijns-Amerika en Azië."

Tijdens de Trade Fair worden nog veel meer interessante workshops gegeven. Dana van Hes geeft elke dag een workshop over Social Auditing. Ze laat daarbij onder meer zien wat Social Auditing is en waarom het goed is voor je bedrijf. Een andere spreekster is Erica Bolding. Zij vertelt tijdens haar workshops op 19, 20 en 21 september over Branding as a tool for sustainable development.

Op maandag 20 september kan de bezoeker een aantal eenmalige workshops bijwonen. Jan Vugts van Bureau Verantwoord vertelt bijvoorbeeld over Fair Trade gemeenten; hoe werkt het? Hij behandelt hierbij de gemeente Eindhoven. Diverse organisaties - waaronder de World Fair Trade Organisation (WFTO) - geven aansluitend een workshop About Brands & Labels: how to win the

hearts, minds and money of the consumer? De Dutch Association of World Shops (DAWS) behandelt het onderwerp Between Fair and Fake.

Cobie Goudsmits besteedt op 20 en 21 september aandacht aan het onderwerp What products to create for the near future? Development in the catering & design branche. Dit sluit mooi aan op het Duurzame Catering Congres dat op dinsdag 21 september wordt gehouden. Het congres begint om 11.30 uur in beursgebouw Eindhoven.

Ambassadeur van Mongolië ontmoet wethouder Brink tijdens ETFAM De ambassadeur van Mongolië, Avirmed Battur, bezoekt op dinsdag 21 september de ETFAM Trade Fair in Eindhoven. Hij zal daar op het Made in Mongolia Trade Platform onder meer spreken met de wethouder economische zaken, de heer H. Brink.

Mongolië zoekt aansluiting bij de Nederlandse expertise op het gebied van design, productinnovatie en fair-trade. Dat de Mongoolse ambassadeur hiervoor juist een bezoek aan Eindhoven brengt is niet verwonderlijk. Design is dankzij de Design Academy Eindhoven en de jaarlijkse Dutch Design Week verbonden geraakt met de identiteit van Eindhoven. Daarnaast is economische ontwikkeling op basis van duurzaamheid een van de speerpunten van de stad. Sinds vorig jaar zet ETFAM in het beursgebouw ethisch en fair ondernemen stevig op de agenda.

Als het aan de Mongoolse ambassadeur en zijn economisch attaché Battulga ligt, gaat ook Mongolië hier een voorsprong in nemen. Naast de ontwikkeling van duurzaam toerisme zien zij mogelijkheden voor de ontwikkeling van hoogwaardige duurzame designproducten. Hierin is nog een groot terrein te veroveren, maar een begin is zichtbaar.

" De natuur in ons land is kwetsbaar en zeer waardevol. Eeuwenlang wisten de nomaden hierin een evenwicht te bewaren. In de huidige tijd zijn we voor de bescherming van de natuur nog steeds afhankelijk van de herders, maar we zijn nu ook voor de werkgelegenheid van deze herders afhankelijk van de ontwikkeling van nieuwe industrieën die het milieu ontzien - daarbij hoort ook de ontwikkeling van design. Door bestaande grondstoffen en vaardigheden te combineren met moderne technieken komen nieuwe kansrijke producten tot stand. De komende jaren willen we daarbij ook onze producenten meer bekend maken met de principes van Fairtrade." Battulga - economische attaché Mongolian Embassy Brussels.

Dinsdag 21 september
Receptie en publieke presentatie

- Introductie Matthea van de Klundert - van Staden (Stichting Made in Mongolia & honorair cultureel attaché voor Mongolië in Nederland);
- Emb. Avirmed Battur - ambassadeur van Mongolië;
- Dhr. H. Brink (wethouder economische zaken Gemeente Eindhoven). Tijd: 13.30 uur
Plaats: Beursgebouw, Made in Mongolia Trade Platform

Het Made in Mongolia Trade Platform is een initiatief van de Stichting Made in Mongolia (www.madeinmongolia.nl) in samenwerking met ETFAM . Op het platform presenteren diverse ondernemers hun producten uit Mongolië.

ETFAM werkt samen met bekende Nederlandse fair trade organisaties en met een groot aantal bedrijven die op een fair trade wijze wensen te werken. Op de beursvloer staan diverse stands van productiebedrijven uit meer dan 30 verschillende ontwikkelingslanden en opkomende markten. We noemen voor deze editie van ETFAM onder andere de bijzondere samenwerking met Yente, Made in Mongolia, (H)eerlijk Anders, Oikocredit, Gemeente Eindhoven en ICCO.

Fair trade was ooit de ver van mijn bed show, maar is nu alledaagse werkelijkheid. ETFAM toont dit aan tijdens een eigentijdse professionele beurs zakendoen met fair trade producers rendeert.

Veel meer informatie kunt u vinden via www.etfam.com of telefonisch bij Chris Aelberts, mede-oprichter van ETFAM, tel. nr. 040 2463626. Als u zich als bezoeker op deze website registreert, krijgt u per omgaande via de e-mail een gratis toegangskaart.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht