Gemeente Rotterdam

15 september 2010

Schoon vervoer centraal in Rotterdamse binnenstad

Rotterdam Gaat Groen

Op zondag 19 september staat Rotterdam in het teken van duurzame mobiliteit. Tijdens het evenement Rotterdam Gaat Groen, kunnen bezoekers kennis maken met verschillende vormen van schoon vervoer. Rotterdam sluit hiermee aan bij de Europese Mobiliteitsweek, die duurt van 12 t/m 19 september. Het evenement vindt plaats op de Binnenrotte (ter hoogte van de Meent) van 12.00 tot 17.00 uur, Rotterdam Gaat Groen laat zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van schoon gebruik, schone voertuigen en schone brandstoffen. Daarnaast zijn er diverse optredens, ludieke acties en kan het publiek prijzen winnen.

Op de Binnenrotte worden de schoonste voertuigen getoond, vindt promotie plaats van looproutes, de fiets, het openbaar vervoer en schone auto's. Ook krijgen allerlei vormen van elektrisch vervoer aandacht. Te bewonderen zijn o.a. de elektrische racewagen Tesla en de nieuwste elektrische Toyota Prius Plug-In, maar ook de allernieuwste elektrische velomobiel (een éénpersoons snelle driewiel fiets), tuk-tuk, fietstaxi en de E-busz bus van de RET. Ook kunnen bezoekers een proefrit te maken op een e-fiets, e-scooter of Segway.

Binnenstadservice

Om 13.00 uur lanceert wethouder duurzaamheid Alexandra van Huffelen, de Binnenstadservice Rotterdam. Binnenstadservice biedt een alternatief voor binnenstedelijk goederenvervoer. Ondernemers uit de binnenstad van Rotterdam kunnen hun goederen laten afleveren bij het adres van Binnenstadservice. Vervolgens worden de goederen slim gebundeld en met schone voertuigen (aardgas of elektrisch) vervoerd naar de winkels. Hierdoor is er minder verkeer in de binnenstad en is het ook beter voor de luchtkwaliteit. De Binnenstadservice is gratis voor ondernemers.

Bekende Rotterdammers laten auto staan

Voor Rotterdam Gaat Groen laten een aantal bekende Rotterdammers die dag hun auto staan. Via sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn nodigen zij anderen uit om dit te doen. Personen die hun medewerking hieraan toegezegd hebben zijn bijvoorbeeld Ted Langenbach, Sjoerd van Oortmerssen (van de Jakhalzen), Jules Deelder, Jet Sol, Peter Ouwerkerk, Sneaky Biggs, Sheralda Kicken, John Buijsman en Einar Been.

Een divers programma met optredens van o.a. Jules Deelder, Jan Janssen, Jakhals Sjoerd, Ted Langebach en de Amazing Stroopwafels belicht duurzaamheid van een andere kant. Verder zijn er verschillende prijzen te winnen, zoals een weekend rijden met een hybride auto, een week gebruik van een elektrische scooter of een dag fietsen op een velomobiel. Bezoekers kunnen onder leiding van oud-wielrenner Jan Janssen en journalist Peter Ouwerkerk een fietstocht maken langs architectonische- en cultuurhistorische hotspots en ondertussen wielertechnieken leren. Ook is het mogelijk een wandeltocht te maken langs projecten in Rotterdam die in het kader van duurzaamheid ontwikkeld zijn. Alle bewaakte fietsenstallingen in het centrum zijn op 19 september gratis. Vanaf 12.00 uur worden die dag op de P+R terreinen Slinge, Alexander, Kralingse Zoom, Capelsebrug en Melachtonweg gratis dagkaarten van de RET uitgedeeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karín Oostenbrink - Fraai, Concerncommunicatie Bestuursdienst, ttel. 06 - 51 07 47 21

Zie de bijlage voor meer informatie over het programma van Rotterdam Gaat Groen of kijk op www.rotterdam.nl/klimaatstad.

Informatieplein (van 12.00 uur tot 17.00 uur)

In het centrum geven op de Binnenrotte (ter hoogte van de Meent) tal van organisaties, die actief zijn op het gebied van duurzame mobiliteit, een presentatie van de mogelijkheden die er nu al zijn om op een duurzame wijze te reizen. Het is mogelijk om zelf een elektrisch voertuig uit te proberen en er zijn aantrekkelijke prijzen te winnen.

De volgende organisaties zijn op het plein aanwezig met informatie en een ludieke actie:

1. Fietsersbond

2. Allbikes (geeft een fiets weg)

3. Velomobiel (1 dag winnen van een - elektrische - velomobbiel)

4. NS (verloot kadobonnen)

5. Greenwheels (gratis Greenwheels abonnement voor 12 maanden met ¤ 100 rijtegoed incl. benzine)

6. RET (duurzame promotiebus en project Ticket to Kyoto)

7. De Bezorgbeer (op de foto met één van de Beren)

8. Fietstaxi (25% korting op een ritje gedurende de dag)

9. Elektrische Tuk-Tuk's (gratis ritjes met twee tuk tuks van het plein naar de Coolsingel en vice versa)

10. Toyota (gratis weekend rijden met een hybride auto)

11. Toyota Prius Plug-In (technische voorlichter bij voertuig)

12. Ford (een week gratis gebruik van een elektrische scooter)

13. Groene Taxi (win een kortingsbon voor de RTC-aardgastaxi)

De volgende organisaties zijn op het plein vertegenwoordigd met een activiteit:

1. VCCR met een parcours waar mensen proef kunnen rijden met een elektrische fiets en/of scooter (inclusief inschrijven voor het project Electric Fantastic)

2. VCCR met een parcours waar mensen proef kunnen rijden met een Segway

3. VCCR met een simulator van het Nieuwe Rijden

4. Green Mobility met de elektrische racewagen Tesla (de winnaar van het Nieuwe Rijden mag als proefrit de proloog met een Tesla afleggen)

5. RMC (Rotterdams Milieu Centrum) met de Groene Oase

6. Gratis bewaakte fietsstalling met gratis laten graveren van de fiets en een goody bag

7. Velomobiel biedt mensen de gelegenheid om een proefrit te maken met een (elektrische) velomobiel

Aanvullend programma (13.00 uur tot 17.00 uur)

Het aanvullende programma op het plein biedt diverse optredens en is gebaseerd op het thema van de Tour de France: New Energy.

Programma:

13.00 uur - 13.20 uur

opening Rotterdam Gaat Groen en lancering Binnenstadservice door wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte)

13.20 uur - 13.25 uur

rap duurzame mobiliteit door Sneaky Biggs & Sheralda Kicken

13.25 uur - 13.30 uur

overhandiging gesigneerde vlag Lance Armstrong *

13.30 uur - 14.25 uur

de Muur on tour **

14.25 uur - 14.35 uur

vertrek duurzame wandelroute met begeleiding ***

14.25 uur - 14.35 uur

vertrek proloog op groene gaspijpenframes olv Jan Janssen ****

14.35 uur - 14.40 uur

rap duurzame mobiliteit door Sneaky Biggs & Sheralda Kicken

14.40 uur - 15.00 uur

Bekende Nederlanders/Rotterdammers stappen zelf op een Segway en/of elektrische scooter/fiets (Ted Langenbach, Sjoerd van de Jakhalzen, Jules Deelder, Peter Ouwerkerk, Sneagy Biggs, Sheralda Kicken, Frank Lammers, John Buijsman en Einar Been)

15.00 uur - 15.30 uur

muziek van de Amazing Stroopwafels

15.30 uur - 15.35 uur

rap duurzame mobiliteit door Sneaky Biggs & Sheralda Kicken

15.35 uur - 16.35 uur

de Muur on tour **

16.35 uur - 16.40 uur

vertrek duurzame wandelroute met begeleiding ***

16.35 uur - 16.40 uur

vertrek proloog op groene gaspijpenframes olv Jan Janssen ****

16.40 uur - 17.10 uur

muziek van de Amazing Stroopwafels


* Overhandiging gesigneerde vlag Lance Armstrong

Van 1 tot en met 4 juli hingen er 198 vlaggen met beeltenissen van de Tour de France-renners op de Boompjes. De kopmannen van de twintig wielerploegen hebben hun eigen vlag gesigneerd en deze zijn na afloop van Le Grand Départ geveild. De totale opbrengst van deze veiling was ruim ¤ 4.800 en wordtt geschonken aan drie goede doelen: Ivo Opstelten Sportfonds, Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis en het Fonds Gehandicaptensport. Peter van der Tholen bood ¤ 10000,- voor de vlag van Lance Armstrong en was daarmee de hoogste bieder. Mijnheer Van der Tholen schenkt de vlag aan zijn neefje Bob (zelf enthousiast wielrenner bij de beloftes) maar zal hem niet zelf geven. Bob ontvangt de vlag namelijk van Jan Janssen, de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France (1968).


** de Muur on Tour

Een fietstheatershow over duurzaam vervoer, fietsen en wielrennen met live-muziek, film, gesproken woord, interviews en toneel met onder meer Peter Ouwerkerk (Tourjournalist en wielerschrijver), Ocobar (huisband van tv-programma Holland Sport), Frank Lammers (film- en televisie-acteur, presentator), Jules Deelder, John Buijsman, Ted Langenbach, Jakhals Sjoerd, Einar Been (zanger van de regionale zomerhit De Tourstad) en Jan Janssen.


*** Duurzame wandelroute met begeleiding (duur: één uur)

Deze begeleide wandelroute biedt u de mogelijkheid om duurzaam Rotterdam te ontdekken, zoals de Groene Gevels, het duurzame nog te bouwen Stadskantoor, een oplaadpunt en Energiebesparing.

De wandeltocht vertrekt om 14.25 uur en om 16.35 uur vanaf de Binnenrotte (Meentplein).

(route: Meent, Coolsingel, Weena, Stationsplein, Karel Doormanstraat, Blaak, Mariniersweg)


**** Proloog op groene gaspijpenframes (duur: vijf kwartier)

Net als de wielrenners in de Tour de France een rondje Rotterdam fietsen? Dat kan! Rotterdam Bycycle biedt deelnemers tijdens Rotterdam Gaat Groen de unieke mogelijkheid met oud-wielercoryfee Jan Janssen door de Maasstad te fietsen. Er wordt twee keer gestart vanaf de Binnenrotte (Meentplein): om 14.25 uur en 16.35 uur. Jan Janssen loodst deelnemers door de stad en leert ze ondertussen wielertechnieken als 'waaierrijden', 'bocht aansnijden' en 'sprintersjump'. Peter Ouwerkerk, één van de meest ervaren wielerjournalisten van Nederland, moedigt de renners vanuit de ploegleiderswagen aan. Hij wijst ze bovendien op de bijzondere architectuur en op de cultuurhistorische hotspots van Rotterdam die aan hen voorbijtrekken. (route: Binnenrotte - Meent - Goudsesingel - Mariniersweg - Blaak - verlengde Willemsbrug - Willemsbrug - Koninginnebrug - Stieltjesstraat - Willemsplein- Erasmusbrug - Maasboulevard - Glashaven - Keizerstraat - Meent - Binnenrotte)

Straattheater

Bij de ingang van het plein zal de BREDE MAN op een Segway (een act van Ruut van Hooft) voorbijgangers overtuigen het plein van Rotterdam Gaat Groen te bezoeken.

Verder tijdens Rotterdam Gaat Groen

Gratis ov-bewijzen vanaf aantal P+R-terreinen

Vanaf 12.00 uur worden er op de P+R terreinen Slinge, Alexander, Kralingse Zoom, Capelsebrug en Melachtonweg gratis dagkaarten van de RET uitgedeeld.

Alle bewaakte fietsenstallingen in het centrum van Rotterdam zullen dankzij de NS deze dag gratis zijn.