Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam/Zaandam, 17 september 2010

Man-vrouw wedstrijd tijdens

Dam tot Damloop op scherp gezet

Bij Serah Artisan in Zaandam keken enkele absolute topatleten elkaar vrijdagochtend eens goed in de ogen tijdens de persconferentie. Lornah Kiplagat, Hilda Kibet, Moses Masai en Tariku Bekele nemen het in ieder geval tegen elkaar op in de man-vrouw wedstrijd tijdens de 26e Dam tot Damloop die zondag 19 september wordt gehouden. Het gehele weekend komen er 55.000 deelnemers in actie, want zaterdag wordt ook de Dam tot Dam Wandeltocht en zondag de Dam tot Dam FietsClassic gehouden.

Lornah Kiplagat benadrukte nog maar eens blij te zijn dat haar blessuretijd achter de rug is en dat ze weer van de partij is bij de Dam tot Damloop. 'Deze wedstrijd voelt als thuis. De blessure heeft me geholpen weer te focussen, maar ik kijk per dag hoe het gaat', aldus Kiplagat die in 2006 een officieus wereldrecord liep tijdens de Dam tot Damloop met 50.50. Dat record werd vorig jaar verbeterd door Linet Masai. Zij kwam, eveneens op het snelle parcours van Amsterdam naar Zaandam tot 50.39. Hilda Kibet is na de Europese kampioenschappen in training voor de marathon eind oktober. Ze loopt niet vaak tegen haar tante, daarom vinden beide atletes het geweldig samen aan de start te staan. Le Champion legde nog een topatlete vast, de Keniaanse Salina Kosgei. Kosgei won vorig jaar de marathon van Boston in een heroïsch gevecht met Dire Tune, waarbij ze met een seconde verschil over de eindstreep kwam. Dit jaar werd Kosgei 3e in Boston. Doris Changeiywo moest zich afmelden bij de organi satie. De dames zijn gebrand op een overwinning op de heren in de man-vrouw wedstrijd. Op de Prins Hendrikkade starten de dames 5.46 min eerder dan de heren.

De winnaar van vorig jaar, Moses Masai, verloor destijds de man-vrouw wedstrijd van zijn zus Linet. 'Ik ga hard op de dames jagen dit jaar', aldus de strijdvaardige Keniaan. Medestander is de Ethiopische Tariku Bekele, die op het laatste moment werd toegevoegd aan het topveld. Bekele is het jongere broertje van Kenenisa. Na een zeer sterk baanseizoen begint hij aan het avontuur op de weg. Vorige maand won hij nog de 5.000 meter tijdens de Diamond League in Zurich. Het wordt zijn tweede wegwedstrijd ooit. Bekele is talentvol en kan het Masai mogelijk moeilijk gaan maken, maar heeft even de tijd nodig om te rijpen op de weg.

Tijdens dit Dam tot Dam weekend komen op zaterdag 15.000 wandelaars in actie voor hun Dam tot Dam Wandeltocht. Op zondagmorgen starten vanaf de Dam in Amsterdam 5.000 fietsers voor de Dam tot Dam FietsClassic. Voor beide evenementen betekenen deze deelnemersaantallen een absoluut record. Samen met de 35.000 deelnemers aan de Dam tot Damloop komt er weer een geweldig aantal sporters op de been. Directeur van Le Champion, Simone Richardson: 'Het wordt weer een groot feest en dat willen we met z'n allen vieren'.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht