Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging - CTO Eindhoven - Berghaus

Persbericht 19 sept 2010

Casper ten Sijthoff vijfde tijdens EK Boulderen in Innsbruck

De 27 jarige Amsterdammer Casper ten Sijthoff is zaterdagavond tijdens de boulder finales van het EK Sportklimmen in Innsbruck vijfde geworden. Ten Sijthoff bereikte woensdag tijdens de kwalificaties als tweede in zijn startgroep de halve finales waar hij met een derde positie naar de finale met de beste zes door ging. Met het behalen van de finale zette boulderspecialist Ten Sijthoff al zijn beste internationale prestatie ooit neer bij de senioren. In 2007 haalde hij met een zevende plaats net de finales van het WK in Spanje niet. Ten Sijthoff zal, na dit goede resultaat, door de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) voorgedragen worden voor een A-topsport status bij het NOC*NSF.

De Europese titel ging naar de Zwitser Cedric Lachat die in de finale oppermachtig was, hij wist alle vier de finale boulders te klimmen. Tweede werd het 17-jarige supertalent Adam Ondra die ook zilver wist te veroveren bij het onderdeel Lead (routeklimmen). Het brons ging naar meervoudig wereldbekerwinnaar Kilian Fischhuber uit Oostenrijk. Bij de dames was het de Oostenrijkse Anna Stöhr die de titel veroverde, zij won eerder dit jaar de worldcup in Eindhoven.

Boulderen, overige Nederlanders

Wouter Jongeneelen uit Teteringen wist zich met een elfde plaats in de kwalificatie ook te plaatsen voor de halve finales. In de halve finales bereikte hij een tiende plaats, niet genoeg voor een plaats in de finale.

De overige Nederlanders bleven steken in de kwalificaties. Ferdinand Schulte klom als enige Nederlander in de zwaardere eerste kwalificatie groep (groep 1 van 2) waarin hij twee boulders weet te toppen. Hij mist met een 25e plek overall net de halve finale (top 20).

Nicky de Leeuw eindigde in de kwalificatie als 39e geëindigd, Michiel Nieuwenhuijsen als 41e in het heren-deelnemersveld van 63 klimmers.

Bij de dames lukte het Vera Zijlstra niet om de halve finales te halen, zij kwam hiervoor 3 plaatsen tekort en eindigde als 23e.

Lead, Jorg Verhoeven niet in finales.

De nieuwe Europees Kampioenen Lead zijn Ramon Julian Puigblanque uit Spanje en Angela Eiter uit Oostenrijk. Zij veroverde hun titel op vrijdagavond in de lead finales waar helaas geen plek was voor de Nederlander Jorg Verhoeven.

Tijdens de halve finales die vrijdagmiddag plaatsvonden kwam Jorg in de problemen bij een lastige passage onderin de route. Hierna kreeg hij zijn ritme niet meer te pakken waardoor hij ongeveer halverwege uit de route viel. Niet hoog genoeg voor een top 8 plaats en dus geen Nederlanders in de finale.

De overige Nederlandse Lead klimmers kwamen niet in de buurt van een halve finale plaats (top 26).

Nikki van Bergen kwam met haar 34e plaats nog redelijk dicht in de buurt. Deze plaats behaalde zij vooral door haar prestaties in de tweede kwalificatieroute nadat zij onverwachts vroeg uit de eerste route was gevallen.

De debutanten van dit jaar bij de senioren Tim Reuser (40e), en Elko Schellingerhout (45e) bleven ver verwijderd van Jorgs 7e plek. Net als Truong Ngo, die tijdens zijn tweede internationale leadwedstrijd op de 48e plaats eindigde. In totaal deden er 59 heren mee.

Sportklimmen, de drie disciplines:

Lead Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de routes komt wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 4,5 meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt.

Speed De enige klimsport discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint. Het wereldrecord bij de heren staat op 6,64 seconden.